Съобщение до специализираните счетоводни предприятия
АССП припомня, че необходимо законово изискване към специализираните счетоводни предприятия е в предмета им на дейност да бъде вписан и текста “организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети по реда на Закона за счетоводството”. Това изискване е залегнало в точка 7 на параграф 1 от допълнителните разпоредби на закона.

Предвид очаквания засилен данъчен контрол на счетоводните компании, липсата на тази формулировка в предмета на дейност би могло да послужи на контролния орган, като основание, че съответното предприятие не е специализирано счетоводно предприятие по смисъла на закона. Глобата или имуществената санкция за предприятие, което състави финансов отчет без да отговаря на изискванията за съставител на финансови отчети, съгласно чл.47, ал.5 от закона е от 1500 до 3000 лева.

В тази връзка, АССП препоръчва на всички фирми, оказващи счетоводни услуги да прегледат предмета си на дейност, и ако е необходимо, да направят съответните промени, чрез вписване в Търговския Регистър.