Разминаване на начална дата на ТД в ЕТЗ и в документация

Днес в 15:02 145 2

Днес в 15:02
Публикации: 2 / 0
Здравейте, при подаване на промяна в ТД установихме, че старото ТРЗ на фирмата явно е пропуснало да подаде уведомление по чл. 62 ал.5 към НАП в срока и поради тази причина го е регистрирало с друга начална дата- вместо 06.03.2018 е вписан с 22.03.2018. След това сумата за този период е начислена на лицето като бонус във фиша. В системата е заложена в последствие правилната дата на сключване на правоотношението и не се е виждало, че има разминаване. Как мога да оправя тези грешки, трябва да сигнализирам в ГИТ и да изискам корекция на ЕТЗ и да начисля допълнително сумата като отработено време, въпреки получения бонус някога си.  Ще съм благодарна, ако някой се е сблъсквал с подобна ситуация да даде препоръка и да ми внесе яснота, за да знам, какво ме чака.
#1 | Днес в 15:52
Публикации: 362 / 78
При положение, че вписването на възникналото трудово правоотношение се прави след 3-дневния  това вписване следва да се направи след предписание на контролните органи на Инспекцията по труда. Правното основание за това е чл. 62, ал. 4 от КТ, който предвижда, че след тридневния срок от сключването на трудовия договор/възникването на трудовото правоотношение, вписването на данните в Регистъра на заетостта се извършва само след влязло в сила задължително предписание от контролните органи на инспекцията по труда. Основанието за издаването на предписанието е чл. 404, ал. 1, т.10 от КТ, като и в този случай вписването не може да се направи онлайн от работодателя, а следва да се занесе на електронен носител (флашка) в ТД на НАП, с придружително писмо (Приложение №4 от НВРЗ) и към тях да се приложи предписанието на Инспекцията по труда.

Взето от Теодора Дичева юрист, специалист по трудово право
#2 | Днес в 15:57
Публикации: 362 / 78
За да се зачете и стажа, ще трябва да подадете и коригираща Д1 за месеца на постъпване.Щом на лицето е платено за реално отработените дни, аз не бих начислила допълнителна сума.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група