Опит с процедура по чл. 333 на основание чл. 328, ал. 1, т.2.

Днес в 16:12 92 1

Днес в 16:12
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Пиша от позицията на служител, който предстои да бъде освободен, ако Инспекцията по труда даде предварително разрешение по чл. 333 от КТ за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 328, ал. 1, т. 2.
Бих искала да попитам за реален практически опит – в какъв процент от случаите Инспекцията по труда разрешава освобождаване на майка с дете под 3 години при съкращаване на щата, когато:
*служителят е единствен на съответната длъжност/НКПД;
*работодателят твърди, че позицията се закрива и щатът се намалява;
*не се извършва подбор поради липса на други служители на същата длъжност.
В конкретния случай в компанията текат освобождения. На други служители е предложено прекратяване с пакет по чл. 331 от КТ. Това беше и първото предложение към мен, но го отказах. След отказа бях уведомена, че работодателят ще започне процедура за получаване на разрешение от Инспекцията по труда по чл. 333 за прекратяване на договора ми на основание чл. 328, ал. 1, т. 2.
Ще съм благодарна, ако някой сподели практически опит – как обичайно се произнася Инспекцията в подобни случаи.
#1 | Днес в 17:40
Публикации: 10919 / 1956
Инспекцията по труда преценява за всеки конкретен случай. Няма закономерност. По мои наблюдения дават разрешение в 50-60% от случаите.
Работодателят Ви е постъпил коректно, като първо е предложил чл.331.
Колкото до нещата, които сте отбелязали със звездичка: няма законова пречка един работодател да съкрати отделна длъжност от щата. Когато на тази длъжност работи само едно лице, няма как да прави избор/подбор. Няма и задължение да поддържа работно място за една длъжност, която му е ненужна или икономически неизгодна. Няма значение кой е заемал тази длъжност. Вероятно така са разсъждавали и от ИТ и за това са дали съгласие
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група