Неизплащане на заплата?

Днес в 17:51 44 1

Днес в 17:51
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Имам един по-интересен казус.
След НГ, шефът ми продаде фирмата, в която работя, на нов собственик, който явно има намерение да я закрие и съответно не ми изплаща заплатата и не ми внася осигуровките от НГ насам. Имам предизвестие от него за съкращение по чл. 328, ал. 1, т. 2, считано от 06.03.2026. Въпросът ми е как мога да го накарам да ми изплати заплатите от НГ до тази дата? И доколкото знам, ако в едномесечен срок не започна работа на друго място, ми дължи още една брутна заплата като обезщетение. Съответно като не ми е плащал и здравните осигуровки, това не се ли води нарушение, след като съм на трудов договор към него?

И един въпрос относно оформянето на трудовата книжка - задължително ли е, след като трудовите книжки вече са елкетронни?
#1 | Днес в 19:26
Публикации: 5027 / 919
Ако сте работили към 01.06.2025 г. и сте имали трудова книжка дотогава, която не са ви дали приключена досега, сега при напускането трябва да ви я върнат приключена до тази дата. От нея насам не се попълва ТК, а се подава в НАП т.нар. електронен трудов запис, разговорно ел. трудова книжка. Този запис се подава до 7 дни след прекратяването на договора. Може да си вземете ПИК от НАП и да проверявате трудовото си досие онлайн, в т.ч. и дали ви е прекратен ТД.

За заплатите - възможно е за януарската заплата работодателят все още да не е в забава, също за плащане на януарските осигуровки и подаване на декларации в НАП. Ако не е изплатил декемврийската заплата/осигуровки, която/които обикновено плаща/т през януари - вече е в забава. Ако това е така, може да подадете оплакване в Инспекцията по труда, в НАП, в края на краищата може да се съдите. Първо може да отправите писмена покана за плащане, да е ясно, че си чакате заплатата.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група