Замяна на болничен с отпуск

Днес в 10:43 172 2

Днес в 10:43
Публикации: 28 / 2
Здравейте, наш работник има болничен от 29.06.26 до 16.07.26 вкл. Има разрешен отпуск от 10.07. до 17.07. - ще почива в чужбина. Знам, че на границата системата е свързана с НОИ и ще очаквам, че болничният му ще бъде оспорван. Лицето има право на 30 дни платен отпуск. Въпросът ми е, може ли с молба от негова страна да поиска целият срок на болничния да бъде заменен с платен отпуск, за да може да осъществи почивката си? В приложение № 9 има такава опция, но досега не сме имали такъв случай.
#1 | Днес в 10:59
Публикации: 371 / 82
Ако желае за времето, през което съвпадат двата вида отпуски да ползва платения годишен отпуск вместо този по чл. 162, ал. 1 КТ той, по арг. от чл. 9, ал. 3, изр. второ от Наредбата за медицинската експертиза, трябва да го поиска изрично в писмен вид от работодателя. В този случай получава трудово възнаграждение за времето на отпуска, а не обезщетение по КСО.
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
(3) В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя/осигурителя, където работи осигуреният. Ако осигуреният желае да ползва платен годишен отпуск за времето, включено в болничния лист, той подава съответната молба до работодателя/осигурителя. 
#2 | Днес в 11:11
Публикации: 28 / 2
Благодаря! И аз го прочетох в Наредбата за МЕР, но реших и да попитам! Още веднъж Благодаря!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група