Здравейте,
както става ясно не желаете да подавате молба в НАП за корекции на данъка. В този случай единственото, което Ви остава е да декларирате за следващия месец данък, намален с надвнесеното от предходния, за да си равните задълженията и плащанията.
Няма да стане по този начин. След като е коригирала Д1, тогава двойно подаденото Д6 увисва без Д1-ца. Тоест, за дадения период ще има едно Д1, вързано с Д6 и едно Д6 висящо само. Ако в НАП не го забележат, или няма проверки по друг повод, може и да мине номера. Имайте предвид, обаче, че когато правят проверка, връщат 5 години назад и всички неточности изискват да бъдат оправени. Понякога това коства доста време, усилия и нерви.
Преди 7 години, като прохождащо ТРЗ, бях дублирала по същия начин Д6 по отношение на ДОД. По грешка, вместо да чукна месец 5, аз съм чукнала месец 4 в Д6-цата в полето за ДОД. Това стана в периода, когато промениха закона и ДОД вече се декларираше с един месец назад. И така имах 2 Д6 за м.4 по отношение на ДОД и нито една за м.05. Отне ми 6 месеца тичане, за да се оправя. Тогава лъснаха и още поне 10-тина неточности за коригиране от колежката преди мен. В НАП ми казаха, че няма да ми направят корекцията, която искам, докато не оправя всичко за 5 години назад.
Съветвам авторката да си подготви необходимите документи и да жертва малко от времето си. Батакът, непоправен на време, води до по-голям батак в точно най-неподходящия момент в бъдеще. В НАП са доста учтиви и ще Ви обяснят какво да носите. На мен ми искаха молба, ведомости, рекапитулация към ведомости, банково извлечение за изплатени заплати и/или РКО. Може и да е имало и друго, но вече не помня, беше отдавна. Обикновено за месец и две-три ходения до НАП нещата се оправят. Като ги коригирате, надвнесените суми ще Ви покрият други бъдещи задължения.