Не съм съгласен! Цените на счетоводни услуги без оглед на това дали се осъществяват от кантори или физически лица се определят на пазарен принцип. Отговорност трябва да се носи съобразно договореното между страните. Тук не става въпрос за качество на счетоводната услуга, а за злоупотреби от страна на управляващите и представляващите търговските дружества!
Ами в Бургас има "търговци" дето си въобразяват, че 60 лева на ГОДИНА е нормална цена за счетоводно обслужване. За 60 лева на година на мен ми се струва, че с оглед на работната норма на ден (дори на продавач консултант) на такъв търговец може да бъде отделен максимум 1 ден. Като цяло опитите за рекет от страна на разни собственици на фирми тук са често срещано явление, все едно са на турски битак.
Някой закъсал или не толкова "колега", като знае че не носи отговорност може да се навие и за 60 лв на година, защо да не?! Договорката между страните е ясна, когато управителят се принуждава да прави счетоводителя или кантората неща, които противоречат на Законодателството. Проблемът според мен е тогава, когато счетоводителите знаейки, че не носят никаква отговорност си позволяват да се гаврят с фирмите. Може и да не ВИ харесва, но това е масово явление в Бургас!
Аз не отричам, че имам лимитирани познания, ама поне не оказвам професионални счетоводни услуги, а се оказва масово че хорате дето ги оказват "набутват" собствениците. Също така никой никъде не казва, че ако счетоводителят сгреши днес, от НАП ще констатират грешката утре, най - вероятно би станало след 2-3-4-5 години. Тоест много е правилно дори счетоводителите да носят отговорност за действията си, защото собствениците живеят с илюзията, че всичко им е наред, а когато след 4 години от НАП открият, че не е и започнат с актовете, от счетоводителя (кантората) няма и следа, пък и да го намерят, собственикът носи цялата отговорност.
Това сме го виждали безброй много пъти, и позицията на НАП е ясна по въпроса, те си глобят фирмата и собственикът, кой му е правил счетоводството тях не ги интересува въобще. Когато някои колеги са наястно с мисълта, че може да плащат солидарно със собственика и дори да влязат в затвора, това не само ще промени мисленето им, ами ще премахне "дъмпигнът" на цените.
Извинявайте, ама продавач консултант в магазин за дрехи носи повече отговорност, ако нещо се открадне, от колкото счетоводител, който работи с малки фирми.
С тази разлика, че ако се открадне нещо от магазина то най - вероятно ще е до 100 лв, а глобите на НАП започват от 500 лв нагоре.
Елементарен пример, имаме някакъв производител, той си няма никак идея от счетоводство, иска да си произвежда нещата и счетоводството му да е наред. Как може той да е отговорен, че не си е подал годишната декларация примерно, след като е платил за счетоводно обслужване? То това е и проблемът в България, вместо хората да си развиват бизнеса и да плащат за всички останали услуги съпътстващи го, те се принуждават да следят счетоводителите си, банките, прочие други лица и институции, за да не се наложи накрая да плащат. Пак да кажа, от НАП глобяват единствено фирмите и техните собственици, не съм виждал глобен счетоводител.