Здравейте,
аз пак ще цитирам болднатото по-горе :
" За Вас големият риск е не данъка, който така или иначе ще платите, а как ще се тълкува този "доход" от страна на ползвателя. Ако лицето е част от персонала - като доход в натура, ако е собственик - като скрито разпределение на печалбата."
от материала на г-жа Л.Мермерска :ползватели на данък натура са :
- работници и служители по трудов договор по смисъла на КТ;
- лица, наети по договор за управление и контрол; и
-
собственици и съдружници, полагащи личен труд по смисъла на т. 26, б. „и“ от § 1 на ЗДДФЛ.
Коментирахме разходите за лично ползване и данъкът върху тях, а не разходите, несвързани с дейността в полза на съдружник.
"Ако можете запознайте се и с указнието на НАП за идентифициране на скрито разпределение на печалбата. Също е интересно четиво - третират се не само разходите, но изплатени суми и т.н."
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,18665.20.htmlКоментирали сме и това , но не съм срещнала еднозначни отговори, а по-скоро опити да се действа предпазливо с цел и фиска да не е ощетен и ние да не сме потърпевши. Лично моето мнение е, че с различните тълкувания и указания яснотата не става по-голяма.
Иначе съм съгласна с Вас, че облагането 50/50 е за предпочитане пред ползването на актива изцяло за лични нужди.