Вие сте юридическо лице регистрирано по МOSS -мисля трябва да прочетете малко повече по темата , ако ви предстои попълване на първата декларация по MOSS, но ето малко помощ от мен:
Когато клиент е посочил в профил само име и държава, без да е посочил VAT номер, тогава трябва да му начислите ддс по ставката на съответната държава , което НЕ ПОСОЧВАТЕ В МЕСЕЧЕН ДНЕВНИК ПО ЗДДС. Тези фактури ги осчетоводявате без да минавате през дневник , като аз например съм си открила аналитични сметки например 45311-ддс по МОSS UK и съответно 7031-приходи от продажба на услуги UK и контирам фактурата 411/45511,7031 и така на тримесечие си декларирам сумите на ддс по държави и внасяме ддс в НАП. Същото правя и с физическите лица ,за които също автоматично се издава фактура с начислено ддс на съответната държава от ЕС От практиката си обаче ви съветвам да пишете на тези фирми от ЕС, които не са си посочили валиден ВАТ номер да го направят ,ако имат такъв и вие го проверите, че е ок ,защото в 80% от случаите те го имат, но не са го посочили, сещат се след 6,7 месеца ,когато решат въобще да си осчетоводят фактурите и става много по-сложно, защото искат да им си махне ддс, започват едни кредитни, връщане на пари , коригиращи декларации и тн . неприятности