Необходими документи при постъпване на работа

06.06.2012, 09:49 76876 14

06.06.2012, 09:49
Публикации: 6 / 0
   Здравейте! В списъка за документи, които трябва да отнеса при постъпване на работа, има копие от заповед за прекратяване на трудовия договор. Въпроса ми е имат ли право да го искат и защо го правят, при положение, че в трудовата книжка пише по кой член съм напуснала или освободена!
#1 | 06.06.2012, 10:03
Публикации: 6403 / 1129
Нямат правно основание за такова изискване.
При постъпване на работа е нормално да се изискват трудова книжка, диплом за завършено образование, CV и заявление. Ако това се предвижда от закон, и медицинско или психотест. Но не и трудово досие от предходна работа.
#2 | 06.06.2012, 10:10
Публикации: 530 / 19
Може би искат да са напълно сигурни, че сте напуснали работа. Защото има случаи в които се започва работа, без да е все още нанесено освобождаването в ТК. Ако сте работила и на втори трудов договор, то той не се нанася в ТК, а за него се издават единствено УП-та. Явно са се парили хората и затова така подхождат.

НАРЕДБА № 4 от 11.05.1993 г. за документите, които са необходими за сключване на трудов договор

Чл. 1. За сключване на трудов договор са необходими:

1. личен паспорт или друг документ за самоличност, който се връща веднага;
2. документ за придобито образование, специалност, квалификация, правоспособност, научно звание или научна степен, когато такива се изискват за длъжността или работата, за която лицето кандидатства;
3. документ за стаж по специалността, когато за длъжността или работата, за която лицето кандидатства, се изисква притежаването на такъв трудов стаж;
4. документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа и след преустановяване на трудовата дейност по трудово правоотношение за срок над 3 месеца;
5. свидетелство за съдимост, когато със закон или нормативен акт се изисква удостоверяването на съдебно минало;
6. разрешение от инспекцията по труда, ако лицето не е навършило 16 години или е на възраст от 16 до 18 години.

Чл. 2. Работодателят може да изисква представянето и на други документи извън посочените в чл. 1 , ако това е предвидено или произтича от закон или друг нормативен акт.

#3 | 06.06.2012, 12:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Спокойно vili55, това е нормална практика и няма нищо незаконно и подозрително в нея.

Както е написала Кети, има причини такъв документ да се поиска. Понякога договорът се подписва докато служителя все още е в предизвестие при стария работодател и е без заверена трудова книжка при напускане. И тогава новият работодател трябва да е сигурен, че служителят е в процес на прекратяване на трудовите си правоотношения със стария работодател. И това се вижда точно от заповедта за прекратяване на трудовия договор със стария работодател. Затова този документ често се включва от компаниите във вътрешните им разпоредби при назначаване на нови служители.

А Вас защо Ви притеснява да представите този документ на работодателя си, след като го е поискал?

Успех с новата работа.
#4 | 03.05.2013, 09:31
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

За да не отварям нова тема, ще попитам тук. От фирмата, в която ще започвам нова работа ми изискват следните документи:

-          копие лична карта;
-          молба за назначаване с адрес по местоживеене, телефон за контакт и адрес по лична карта с пощенски код;
-          автобиография;
-          диплома за завършено образование
-          свидетелство за съдимост
-          медицинско;
-          приключена трудова книжка от предишен работодател или подписана Декларация по чл.348 от КТ от лицето при липса на такава
-          бележка/и за удържания данък по чл. 38 от ЗОДФЛ от предишен/и работодател/и;
-          бележка/и от предишен работодател/и за брутния и нетен доход 6 месеца назад до постъпването

По болднатите точки имам следните въпроси:

1. При положение, че това не ми е първа работа и нямам прекъсване от повече от 3 месеца, необходимо ли е?
2. По последните две точки, за първи път чувам да се изискват такива бележки при постъпване на работа. Знаете ли какъв е мотива за това - нов закон, нормативен акт или поради някакви вътрешни правила за фирмата?

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

Поздрави,
Юли
#5 | 03.05.2013, 10:01
Публикации: 962 / 103
Медицинското го искат от служба Трудова медицина, която обслужва работодателя, за да запишат новият работник при тях, затова Ви го искат, незавизимо че нямате 3 месеца прекъсване от последната работа.
Бележката за удържания данък е, за да може в края на годината да Ви направят годишно изравняване на данъка, но явно нещо не са си актуализирали формулярите, защото ЗОДФЛ отдавна няма, вече е ЗДДФЛ.
За дохода за 6 месеца назад преди доста време се изискваше такава служебна бележка, за да може ако излезете в болнични, работодателят да изчисли сумата, но това също вече отдавна не е актуално, тъй като болничните се изчисляват и изплащат от НОИ по друга методика, а и за първите дни за сметка на работодателя не е необходима тази информация за 6 месеца назад.
#6 | 03.05.2013, 11:04
Публикации: 9299 / 1557
Не е зле да поискате от бившия си работодател служебна бележка за ползвания при него платен и неплатен отпуск. Сега може дане ти търсят тазиеелжка, но рано или късно ще се сетят.
#7 | 03.05.2013, 11:33
Публикации: 4 / 0
Благодаря за бързия отговор.

   В такъв случай, наредбата за необходимите документи, която гледах, е неясна по отношение на медицинското (четейки я, останах с впечатлението, че не е задължителна в моя случай, а то се оказва, че е) или е с изтекла давност (по-скоро второто). Сега се загледах, че е с дата май 1993 г. 

   Служебната бележка за удържаните данъци, трябва да бъде по чл. 45, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от ЗДДФЛ, нали? Натам ме насочи краткото ми проучване, но все пак ще съм много благодарен ако потвърдите.  :smile1:

   Относно служебната бележка за доходите, ще я поискам от бившия ми работодател, щом ми я изискват от новото място и сигурно ще ми отговарят същото като вас, но да ми е чиста съвестта, че изпълнявам това, което се иска от мен.  :smile1:

   Имам и един допълнителен въпрос относно оформлението на трудовия договор и ще съм ви много благодарен ако изкажете мнение:
 
   При първоначалните разговори с новия ми работодател договорихме 3 месеца изпитателен срок с трудово възнаграждение за изпитателния срок, което да е по-ниско от трудовото ми възнаграждение след изтичането на изпитателния срок и бонуси, зависещи от показаните резултати (прах в очите, но все пак ...). Но в договора нищо не се споменава за повишаване на трудовото ми възнаграждение след изтичане на изпитателния срок, нито се споменава бонуса.
   Как е правилно да процедирам в тази ситуация? Да поискам редакция на договора, в която да се отрази трудовото ми възнаграждение и бонуса преди и след изтичане на изпитателния срок или с наближаването на изтичането на изпитателния срок да преговаряме пак и евентуално да направим допълнително споразумение към договора?
   Договорът е на основание чл.67,ал.1,т.1 във връзка с чл.70 от КТ (Безсрочен трудов договор със срок за изпитване)

ПП: Благодарности ХХХХХ!  :smile1: И това ще поискам.

   Поздрави,
   Юли
#8 | 07.05.2013, 11:38
Публикации: 5497 / 371
Служебната бележка за удържаните данъци, трябва да бъде по чл. 45, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от ЗДДФЛ, нали?    Да

Но в договора нищо не се споменава за повишаване на трудовото ми възнаграждение след изтичане на изпитателния срок, нито се споменава бонуса.   За повишаване на трудовото възнаграждение се пуска допълнително споразучение. В трудовият договор не се отразяват събития в бъдеще време. Относно бонуса - ако не е споменато за бонусна схема, то във Вътрешните правила за работна заплата /и работодателят трябва да Ви запознае с тях/, би трябвало да е описана бонусната схема
#9 | 07.05.2013, 12:21
Публикации: 4 / 0
 Благодаря за съдействието на всички.   :bow:  :smile1:
#10 | 01.07.2013, 14:03
Публикации: 74 / 0
здравейте, имам следният въпрос и ще ви бъда благодарна, ако ми отговорите днес :thumbup:
ако подпиша трудов договор 1 месец предварително, мога ли да предам медицинското свидетелство за работа в деня на постъпване, със същата дата, в която постъпвам?
притеснявам се, защото пише в Наредбата, че медицинското и трудовата книжка трябва да се представят в деня на сключване на договора...
#11 | 01.07.2013, 21:55
Публикации: 100 / 20
Правилното е в деня на сключване на договора - би могло поради определено заболяване работодателят да не пожелае да го сключи  .
#12 | 09.11.2014, 22:36
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Надявам се да можете да ми помогнете. Наясно съм, че въпросът ми е леко глупав - мъжът ми е чужденец със статут на постоянно пребиваващ чужденец (има си и българска лична карта). Намери си работа като барман в едно заведение и въпростът ми е какви документи ще му трябват при сключването на трудовия договор. Ще му искат ли диплом за завършено образование?
#13 | 10.11.2014, 09:58
Публикации: 2966 / 392
Принципно аз искам на чужденците, които назначавам. Колко ми предоставят е друг въпрос :)
#14 | 03.07.2017, 16:58
Публикации: 38 / 3
Предстои ми да назнача работник на 4 часа. Има си основен работодател, при нас ще е на втори трудов договор.
Според НАРЕДБА № 4 от 11.05.1993 г. за документите, които са необходими за сключване на трудов договор, ал.1, т.4 -  документ за медицински преглед при първоначално постъпване на работа и след преустановяване на трудовата дейност по трудово правоотношение за срок над 3 месеца; не би трябвало, защото и в момента работи, но се чудя, дали не тълкувам грешно текста.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група