Прекратяване на ТД по чл.71 ал1

Вчера в 22:20 483 9

Вчера в 22:20
Публикации: 4 / 0
Здравейте! Имам въпрос свързан с трудовия си договор и неговото прекратяване. Подписала съм договор по чл 67 ал1 т1 във връзка с чл 70 от КТ. В договора не е споменат нито колко е дълъг срока за изпитване, нито в чия полза е. След известно време четене на закони, видях, че в такъв случай, срока за изпитване е 6 месеца и е в полза и на двете страни. Поради стечение на обстоятелствата, искам да приключа този договор и при възможност да отида на борсата. Ако го прекратя по чл 71 Ал 1, ще имам ли право на 60% обезщетение за безработица? Благодаря!
#1 | Днес в 00:34
Публикации: 9659 / 1647
Не, няма да  имате право на 60% обезщетение
Ако Вие като работник/служител прекратите договора по чл.71, ще имате право само на минимално обезщетение. Ако по принцип имате право на обезщетение
Моля.
#2 | Днес в 05:41
Публикации: 4 / 0
Благодаря за отговора! В тази статия обаче, пише различна информация - тъй като напускането по чл 71 Ал 1 не се води като “доброволно” напускане по чл 325 и тн https://trudipravo.bg/izbrani-statii/mitove-i-fakti-v-trudovoto-pravo-za-izpitatelniya-srok/ . Дали все пак не е възможно да прекратя договора? Консултирах се и с мой познат счетоводител и ми каза, че в моя случай мога да прекратя договора и все пак да взимам пълното обезщетение. В крайна сметка не мога да разбера кой точно е прав. Ще може ли разяснение?
#3 | Днес в 09:10
Публикации: 12174 / 2258
КСО чл.54б
Скрит текст :

Буквалният прочит на текста в КСО води до съгласие с позицията, изразена в статията. Да, така е - изброените членове , при които може да се получава обезщетение за безработица по общия ред не съдържат чл.71 КТ.  В същото време текстът " по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение " се отнася и към освобождаването по чл.71. Ако един работник има виновно поведение има ли значение по кой член ще бъде освободен - нали съдържанието е идентично ? Какво прави този с виновното поведение по-малко виновен от този, освободен по друг член, че и да бъде награден с пълна борса ?
Аз мисля, че и в БТ ще подходят внимателно към всеки отделен случай и изразявам лично мнение - не бих заложила на този аргумент от статията, ако желая да се получат нещата.

Може да се допитате и до БТ да видите и тяхната гледна точка. :smile1:
#4 | Днес в 09:19
Публикации: 4 / 0
Благодаря много за отделеното време и детайлните отговори! Консултирах се с БД, но те за съжаление не съдействаха. Надявам се нещата да се развият подобаващо, благодаря отново.
#5 | Днес в 10:04
Публикации: 9659 / 1647
Ще се радвам, ако пишете какъв е резултата.
Аз твърдо подкрепям мнението на Делфинчето, но добре е да знаем каква точно е практиката.

ПП От опит - веднъж "благосклонно" върнаха наш работник, за да допишем в заповедта "по инициатива на работодателя"
#6 | Днес в 12:51
Публикации: 270 / 43
Когато прекратяването е по чл. 71 от БТ искат и договора където е описана причината и става ясно по чия инициатива е прекратяването. Ако пише по решение на ръководството е ясно, че човека има право на пълна борса, но ако е записано по желание на служителя няма да ви начислят пълна борса. Тоест ако прекратяването стане по ваше желание, без значение дали е на основание срока на изпитание ще ви впишат на минимална борса.

В това отношение държавата следи да намали до минимум разходите си по обезщетения за безработица, затова са и проверките когато назначаването и след това прекратяването изглеждат фиктивни само и само да се вземе борсата.
#7 | Днес в 13:08
Публикации: 3114 / 416
В случая държавата си е права - не може лицето да прекратява по негово желание и да претендира за "пълна" борса.
#8 | Днес в 13:16
Публикации: 4 / 0
В моя случай, назначаването ми не в било с цел да отида на борсата след това, напротив- очакваше се да започна на място, в което ще мога да практикувам професията си(с желание).  За съжаление, бях подведена от работодателя и в момента нямам друг избор. Все пак благодаря на всички за отговорите.
#9 | Днес в 13:39
Публикации: 3114 / 416
Няма значение с каква цел сте назначена, напускате по ваша инициатива.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група