Основание от Кодекса на труда за приключване и оформяне на трудова книжка към 31 май 2025 г.

Днес в 14:37 283 2

Днес в 14:37
Публикации: 1 / 0
Колеги, във връзка с влизане в действие на новия Единен електронен запис и Единия регистър на трудовите записи моля да споделите мнения по кой член от Кодекса на труда според Вас би трябвало да бъде оформено основанието в колона 8."Основание за прекратяване на трудовото правоотношение" на трудовата книжка, защото трудовият договор реално няма да бъде прекратен, а трудовата книжка е документ и записите в нея имат правна тежест и последствия и редно да бъде попълнена и заверено правилно?!?  :smile1:
#1 | Днес в 14:58
Публикации: 87 / 19
Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА НА ТРУДА
§ 24. (1) В срок до 1 юни 2026 г. или при прекратяване на трудовото правоотношение в периода от 1 юни 2025 г. до 1 юни 2026 г. работодателите оформят трудовите книжки на работниците и служителите, като в трудовата книжка с цифри и думи се записва продължителността на трудовия стаж, положен от работника или служителя при него към 1 юни 2025 г., подписва се от главния счетоводител и от работодателя, като се подпечатва с печата му, ако разполага с такъв. След оформянето и трудовата книжка се връща незабавно на работника или служителя.

Четейки нормите, стигам до извода, че всъщност се извършва едно вписване на един трудов стаж в една трудова книжка. Реално, както и Вие казвате - няма прекратяване. За мен си е едно вписване въз основа на параграф 24, алинея 1 от ЗИД на КТ.
#2 | Днес в 19:38
Публикации: 4725 / 822
И аз си мисля да напиша отделен по-дълъг пояснителен текст, че знам ли след години дали ще се сетим какво е било.
"Трудовата книжка е приключена на основание §24 ал. 1 от ЗИДКТ (ДВ 85/2023 г.)"
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група