Внос от китай

Днес в 14:29 96 1

Днес в 14:29
Публикации: 12 / 0
Здравейте, закупихме машина от Китай,която пристига днес. Моля ако някой може да ми каже как точно трябва да осчетоводя документите, свързани с нея, тъй като досега не съм се сблъсквала с такава задача.
1. Имам фактура от фирмата за машината, която е на стойност 41 000 usd. Фактурата е от 19.06.25, а машината пристига днес. Кой курс на долара трябва да взема при осчетоводяването й.
2.Имам митническа декларация , в която има начислено мито 1997.08 лв и ДДС 15370.58 лв, по кои сметки и как трябва да ги отразя.
3. Имам фактури за транспорт. В едната е включен морски транспорт с контейнер, терминални разходи за внос,документална обработка, сервизна такса,карго застраховка, митническо представителство. Тези неща влизат ли в себестойността на машината, как да ги запиша, по коя сметка.
Във втората фактура имам включен сухопътен транспорт ма контейнера и той ли влиза в себестойността? Как да ги отразя счетоводно?
Трябва ли да издавам нкакъв допълнителен протокол за вноса?
#1 | Днес в 22:10
Публикации: 13 / 3
Здравейте. Мога да взема отношение само по част от зададените въпроси, защото само за тях съм сигурен.
Що се отнася до първоначалната оценка на задължението в чуждестранна валута, по силата на НСС 21 "Ефекти от промените във валутните курсове", т. 3.1, първоначалната оценка на задължение в чуждестранна валута се формира като към сумата на чуждестранната валута се приложи обменният курс на лева към съответната чужда валута към датата на сделката. Във вашия случай, датата на сделката е 19.06.2025 г. Следователно, стойността на задължението към доставчика ще се формира по следния начин:
41 000 $ *обменният курс на лева към долара към 19.06.2025 г.
Що се отнася до въпроса относно формирането на себестойността на машината, основният въпрос е дали съответният разход е присъщ за закупуването на актива. По силата на НСС 16 "Дълготрайни материални активи", т.4 и т.4.1, новопридобит ДМА, първоначално се оценява по цена на придобиване. Тя се оформя от две основни съставни части:
- покупната стойност - във вашия случай 41 000 $ *обменният курс на лева към долара към 19.06.2025 г. и
- преките разходи във връзка с придобиването - кои разходи ще попаднат в тази категория ще зависи от предмета на дейност на дружеството.
В прикачената по-долу таблица съм приложил моето мнение относно кои от изброените от Вас разходи биха се посочили като преки разходи по придобиването, кои не и обосновката за това.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група