, aleks_ !
Аз точно с тази цел започнах онази тема - да си изясня
изисква ли се или не документ за придобития доход от СОЛ или е достатъчна само ведомостта , но тя така и не се разви в посока дискусия.
В приложеното писмо на НАП пише :
" При реално положен личен труд в дружеството и съответно
издаден документ по реда на чл. 7, ал. 2 от Закона за счетоводството и чл. 10 от ЗКПО разходът за начисленото възнаграждение следва да бъде признат за данъчни цели. "
Разсъждавам така.
ЗСч
.........
(2) (изм., ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Първичният счетоводен документ, който засяга само дейността на предприятието, съдържа най-малко следната информация:
........../ да не го цитирам целия /
Този член определя само необходимите реквизити, които трябва да съдържа първичният счетоводен документ. Не го разбирам, че се издава от самото предприятие, а по-скоро отразява определени взаимоотношения на предприятието с даденото лице по повод дейността на същото това предприятие.
по нататък...........ще се повторя
ЗКПО
...........
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Счетоводен разход се признава за данъчни цели, когато е документално обоснован чрез първичен счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството, отразяващ вярно стопанската операция.
В чл.10 се визира изискването на ЗКПО за документална обостованост на счетоводния разход, за да бъде признат същият за данъчни цели.
По повод цитираното от тебе мнение от линка, че " упражняването на личен труд в тях не може да се квалифицира като независима стопанска дейност и доходите им от него да бъдат третирани данъчно като доходи от такава дейност" - да, полагането на личен труд не е независима стопанска дейност .
Доколкото писмото на НАП разглежда документирането на личен труд намирам , че изискването за издаване на документ се отнася за издаването на такъв от СОЛ. Ведомостта не би могла да е "издаден" документ и то съдържащ реквизитите по ЗСч.
Аз до сега не издавах документ, но това писмо ме накара да се замисля и в крайна сметка такъв документ по принцип не е проблем да се издава от СОЛ. Исках обаче да си изясня доколко това е правилно.
Все още съм не съвсем убедена..........но по-склонна съм да мисля, че трябва.
И аз като тебе не твърдя, че съм на 100 % права, точно затова е добре да се дискутира и точно така и да се "роди" истината........