Ваня,
Помислете върху следното:
1. Явяват ли се местният данък, нотариалната такса и таксата вписване част от себестойността?
2. Всичките изброени влизат в увеличението по чл. 26, ал. 3, но ДДС има само върху нотариалната такса.
Те служат за определяне на ДО, от която се начислява ДДС, но на какво основание ги включвате в стойността на актива? Това са различни неща.
3. Няма никакво значение кой ги плаща от гледна точка на издаваната фактура. Който ги плаща, той има съответния документ за разход на свое име и си отчита този разход по обичайния ред.
За примера от минало време със себестойност 39 000 лв. и увеличения 2 000 лв.:
Имате ДО по чл. 26 и 27 - 41 000 лв.
ДДС - 8 200 лв.
Договаряте цена по НА - 47 200 лв. Увеличенията не се вписват на 2-ри ред във фактурата.
Фактурата е:
ДО - 39 000
ДДС - 8 200
Сума - 47 200
Щом нямате право да продавате под себестойност, това означава, че не може да се сключи сделка и да се оформи НА под себестойност.
В никакъв случай не искам да съм запъната като магаре на лед. Приемам всички виждания, често и моето е било неправилно.
Опитва се да разсъждавам разностранно и да приема вашето виждане по въпроса.
1. Разбира се, че данъците и такси, както и нотариалната такса не са част от вече определената себестойност, съгласно счет.стандарти. Ако са платени от продавача, те са текущ разход, свързан с продажбата.
2. Напълно съм съгласна.
3. също съм напълно съгласна
Но по отношение на следващия абзац:
ако договоря нова сума по НА 47200лв, то тогава и нотариалната такса ще е различана, както и данъка по прехвърляне, оттам и цялото ДДС.
Все пак данъците и таксите са впряка зависимост от сумата в НА. Първопричината е сумата по НА, а следствието е изчислената нот.такса и данъците. Всяка една промяна на сумата в НА води и до промяна на следващите се нотариална такса, а от там и на ДДС-то.
Т.е договарям с клиента сделка за 45000лв, звъня на нотариуса и го питам: колко ще ми е таксата при тази сума в НА, отговаря 2000лв. Значи ДДС върху тази сума ми е 400лв. Добре, включвам я в сумата по НА и тя се променя на 45400лв. Не мога да считам, че съм я включила предварително в онези 45000лв, тъй като не може да включиш нещо, чиито размер не знаеш. И веднага имаме нова сума по НА, от която изчислените такси и данъци ще са различни.
Също така, ако приемем, че ДДС върху нотариалната такса и данъците се съдържа в сумата по НА /съответно платена е от клиента/ не се ли стига до абсурдната ситуация да се начисли нотариална такса върху ДДС-то за нотариална такса, както и върху ДДС-то върху данъците и таксите,като от своя страна пък ДДС-то върху нот.такаса и данъка зависи от размера на самата нот.такса и данък.
Всеки един продавач зависи от пазарната конюнктура в страната. Ако пазарната цена е под себестойността, няма пречка да се изповяда сделка с по-ниска цена от себестойността. За целите на ЗДДС се регулираше данъчната основа при по-ниска продажна. Все пак понятията стойност и данъчна основа не са идентични, съответно във фактурата те могат да бъдат с различен размер. Както и не е задължително клиента да плати цялата данъчна основа. Все пак увеличението на данъчната основа с нотариалната такса, таксите по ЗМДТ клиентът може вече да ги е платил директно на нотариуса.
Аз приемам, че в НА имаме стойност /продажна цена, съответно приход/ и 20%ДДС върху тази стойност. Това е платил и клиента.