Извинявайте, че навлизам в територията ви /счетоводната/, но имах един професор /който ей така между другото бе съставил формулата за корекция на траекторията на спътниците за реализиране на скачването в откритият космос/, който казваше, че в съвременният свят, за да се направи някакво откритие са необходими две неща : 1. Всички да са убедени в нещо; и 2. Един да не подозира за съществуването му.
Във връзка с това и с принципната ми позиция, че един специалист първо учи, а после се реализира считам, че тези изпити са напълно излишни т.к. оценката на счетоводителя се получава при приемането на отчетите му. Знам, че на този етап предложението ми най-вероятно ще прозвучи смешно, но е базирано на действаща система. Става дума за това, че преди време имаше едни опреснителни курсове за шофьорите и...изобщо системата с тези обучения е проверена и отпаднала /макар в друга сфера/. Сега обаче действа системата с точките. Преминаваш си курса, изкарваш си изпита и си получаваш книжката като едновременно с това си защитил максимумът точки пред контролните органи. Караш, правиш нарушение - губиш точки, не правиш нарушения - не губиш точки. Загубваш си точките - опреснителен курс за възстановяване на точките, отново изпит и възстановяване на правата.
Ако на хората участващи в тези дискусии на официално ниво тази идея допадне - да я "облекат" в специфичната терминология и...Успех! /Разбира се, няма да си позволя да гласувам/