Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1183

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

11.12.2013, 18:42 275304 252

#140 | 11.12.2013, 18:42
Публикации: 36 / 6
Предлагам да не седим със скръстени ръце а междувременно всеки от нас да представи своите аргументи в писмо и да изпрати лична поща на Омбудсманът.
Нека това да бъде началото на действията.
ето адреса  priemna@ombudsman.bg

Това не пречи с нищо да бъде направено преди обсъжданията на самозванците от ИДЕС.
#141 | 11.12.2013, 19:11
Публикации: 214 / 40
интересно... замаяна от тази грижа на шефа на ИДЕС за публичния интерес от нашето качество, реших да ги потърся в Регистъра на Министерство на правосъдието за ЮЛНЦ с обществено-полезна цел - не ги открих, остава вариантът да са изцяло в частна полза, както и да е..

но пък прочетох Доклада за дейността на Съюза на счетоводителите в България, за 2012г. - http://ngo.mjs.bg/view.aspx?ID=165814, откъдето разбрах, че и те са имали такова предложение и съответно са се пробвали да го внесат като проект за изменение на ЗС, като отговорът от зам.министъра на финансите е бил, че в ЕС само в три държави-членки има сертифициране на счетоводители и че МФ счита, че са налице достатъчно нормативни изисквания за ефективен контрол над дейността на съставителите... това при предишното правителство, после говорят за надежди с бъдещо правителство с оглед "развиващите се обновителни процеси в страната" [забележка моя: майко мила]

нататък докладът става пълен цирк, с намесени прокуратури, НАП и изобщо някакви драматични сюжети с бивши управители, но просто за ориентир е добре да знаем какво си мислят в ССБ по този въпрос
#142 | 11.12.2013, 21:40
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
но пък прочетох Доклада за дейността на Съюза на счетоводителите в България, за 2012г. - http://ngo.mjs.bg/view.aspx?ID=165814, откъдето разбрах, че и те са имали такова предложение и съответно са се пробвали да го внесат като проект за изменение на ЗС, като отговорът от зам.министъра на финансите е бил, че в ЕС само в три държави-членки има сертифициране на счетоводители и че МФ счита, че са налице достатъчно нормативни изисквания за ефективен контрол над дейността на съставителите... това при предишното правителство, после говорят за надежди с бъдещо правителство с оглед "развиващите се обновителни процеси в страната" [забележка моя: майко мила]


Линкът не се отваря. Моля дай пак или прикачи към поста, ако го имаш свален. Искам да прочета и отговора на МФ, преди срещата в МФ на 7-ми. Много интересно.
#143 | 11.12.2013, 22:30
Публикации: 5 / 2
колеги публикувайте този отговор на министерство на Финансите да го видим
#144 | 11.12.2013, 23:13
Публикации: 4366 / 719
Правилният линк е  http://ngo.mjs.bg/view.aspx?ID=165814 - без запетайката накрая. Файлът е във формат djvu и за да се отвори трябва съответната програма или плъгин за браузъра. Тя е безплатна и е подобна на Acrobat reader. Ако не можете да го отворите утре ще го конвертирам в pdf.
#145 | 11.12.2013, 23:17
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Разбирам сега, защо не го отварям ...
Ако го конвертирате в РDF и прикачите тук ще можем да го видим и тези, които нямаме тази програма.  Благодаря :)
#146 | 11.12.2013, 23:42
Публикации: 4366 / 719
Извинявам се, че pdf-a стана голям, но такъв е източника (като картинки):
#147 | 12.12.2013, 00:08
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Благодаря. Прочетох го.
 
Наистина големи премеждия са имали в Съюза на счетоводителите в България през миналите месеци.
Но ми се струва, че те са предложили само Регистър на съставителите (без изпити) в МФ, което е било отхвърлено от предните управляващи.

Ако някой има копие на тяхното предложение към МФ, моля да даде информация.
Така или иначе в АССП имаме среща скоро със ССБ, така че ще чуем мнението им.
#148 | 12.12.2013, 00:35
Публикации: 5 / 2
Да предложили са само да се въведе регистър и министерството е отказало, с основание че в закона добре е регламентирано и няма смисъл от регистър, а относно сертифицирането не е задължително, но сега искат да го вкарат като задължително за да ни вземат работата
#149 | 12.12.2013, 01:01
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Няма де. Нали затова говорим, пишем и искаме яснота и прозрачна дискусия.
Предстои такава е казал Председателя на ИДЕС. Разбрах днес от одитори, че ИДЕС нямали единно мнение и дори официално решение, че подкрепят такова предложение, и това било лично мнение на Председателя, а не на цялото ИДЕС.

Оказва се, че и през годините назад е имало други такива дискусиии, които периодично са бунили духовете сред счетоводителите, и накрая разумът е надделявал. И сега ще надделее.
#150 | 12.12.2013, 08:32
Публикации: 1 / 0
След като се явяваме на изпити, курсове и плащаме такси за да сме членове, дали ще можем да го обясним на нашите клиенти колко ни струва това и те сами да увеличат таксата за обслужване ???
#151 | 12.12.2013, 11:22
Публикации: 149 / 36
Може и вече да сте го обсъждали, аз не съм чел цялата тема, но дочух че тъй като се очаква (някой казват че вече даже е прието, не съм проверявал) орязване на обвхата на одитираните предприятия, което ще намали реално действащите одитори на ИДЕС, от което ще спаднат паричките от такси, та затова се предлага това, за да могат да събират нови такси.
Може и да бъркам.

И все пак ако се очаква това ограничаване, което за България ще е сериозно, защото нашите предприятия за микро и надолу за стандартите на ЕС (а доколкото знам директивата си идва от ЕС), то тогава найстина голям брой одитори ще останат без работа в  България, защото големите ни компании са основно клиенти на големите 4.
От една гледна страна ми допада идеята, от друга обаче си мисля че одиторските предприятия останали без клиенти, които да одитират, ще се опитат насила да влезнат на пазара на счетоводни услуги и да изтласкат малките счетоводни къщи и счетоводителите практикуващи свободно.
Ще започнат да предлагат комплект услуги от много компетентни одитори вече регистрирани и като счетоводители..
Поне аз така си мисля, но може и да съм се отклонил нанякъде :)
#152 | 12.12.2013, 11:37
Публикации: 2 / 2
А защо да не се явим на изпит заедно с одиторите?:). Това ще е много полезно и за тях защото при такъв изпит 80% от тях ще отпаднат и ще останат само кадърните. Така и ИДЕС ще трябва да се замисли дали на някой одитори не трябва да им се спрат правата.
#153 | 12.12.2013, 11:39
Публикации: 2966 / 392
Всеки има право да предлага услугите си на свободния пазар. Колкото по-качествено стане счетоводното обслужване, толкова по-добре защото вече главата ме боли от безумията на някои колеги и батакът, в който са вкарани някои фирми, които стигат при мен в един момент. НО никога няма да се съглася правото на другите да бъде ограничавано за сметка на нечии интереси. Да излязат одиторите на пазара, да си изграждат фирми, да си набират персонал, да ни бъдат конкуренция - по начина, по който счетоводните къщи са си конкуренция в момента. Другото е просто и ясно отвратително лобиране.
#154 | 12.12.2013, 11:41
Публикации: 5 / 2
Така е одиторите остават без работа и това е целта да вземат нашата работа и ние да останем без работа
#155 | 12.12.2013, 13:40
Публикации: 1 / 3
 :offtopic:   НЕЛЕПОСТ!
* Нелепо е, да се узурпира поредната професия, поредната ниша, поредният сектор на услугите.
* Нелепо е, да няма проверяващ орган, който регулярно да проверява дали счетоводителите, упражняващи професията, имат законоустановеното право да го правят.
* Нелепо е, администрацията, контролираща работата на счетоводителите (НАП, НОИ, ИТ и т.н.), да е съставена от по-нискообразовани членове, в сравнение на отчитащите се пред нея. Те са с образователна степен - средно образование, бакалавър или магистър.
* Нелепо е, да се смята, че висшето образование е недостатъчно, за да сте счетоводител; за да съставяте ГФО или други документи. Нелепостта на ситуацията, може да се сравнява само с липсата на умения за боравене с прибори за хранене при всеки нормален човек.
* Нелепо е, да се подценява висшето образование и младата кръв на България да се демотивира да придобива такова.
* Нелепо е, да се унизяват висшити и да се превръщат в черноработници за жълти стотинки. Това го няма НИКЪДЕ по света.
* Нелепо е, хора с висше икономическо/счетоводно образование, да намират своята професионална реализация зад граница, но не и в България.
* Нелепо е, да се ограбва дребният и срединят бизнес в България. Повишаване и поддържане на счетоводната квалификация, би довело до рязко повишаване на таксите за счетоводно обслужване. Въпорсът е "До кога?!" - Докато напълно се ликвидират дребните участници на пазара?
* Нелепо е, когато се чувстваш пренебрегнат, да се озлобяваш, унижаваш заобикалящите те.
* Нелепо е, да стигаш до крайности - отстраняване, обезглавяване, лишаване от свобода или права.
* Нелепо е, когато съществува демократично постановен избор на клиента/потребителя, ти да му отнемаш това право. Всеки предприемач сам решава от какво има нужда, кое е най-доброто за него. В този смисъл, има възможност да избира - Счетоводител, Главен счетоводител, Експерт-счетоводител, Счетоводна кантора, личен счетоводен отдел. Нелепо е, да се отнема това му право и да му се налага външен стандарт или критерий. Никой, по-добре от него, не може да прецени това.
* Нелепо е, одитори и експерт-счетоводители да се самообожествяват. Както "Кучето скача според тоягата", така и счетоводителят непрестанно актуализира своите познания в различни административни олбасти, за да е своевременно информиран и предостави максимално пълно и добро обслужване на клиентите си в даден отрасъл. В този смисъл, кому е нужно, щом се занимава с 1-2 дейности, да си наеме счетоводен корифей (одитор или експерт-счетоводител), който би трябвало да е наясно с отчитането на дейността на абсолютно всички икономически отрасли?! Отмина времето, когато големите заводи представляваха един малък затворен свят и развиваха по малко от всички възможни дейности, на територията на Завода.
* Нелепо е, да унищожиш цяла ниша от дребния бизнес, занимаващ се с услуги и консултации.
* Нелепо е, да оставиш 1/3 от българските граждани-счетоводители - безработни. Същите, ще потърсят реализация в държавната администрация и ще "увиснат на врата" на данъкоплатеца и на Държавата.
* Нелепо е, да издевателстваш над и без това твърде угриженият счетоводен труженик, който ежедневно защитава труда си в реални условия и се бори за всеки свой залък.
* Нелепо е, да създаваш една платена върхушка/хайка, която се превръща в машина за пари.
* Нелепо е, да се самоунищожиш, след като унищожиш счетоводителите. След тях, следва бизнесът - от ниските до най-високите нива, а след това - и Държавата.
* Нелепо е, в дните, когато в целият свят създават улеснени условия за среден и дребен бизнес, да се премахнат същите и да се прилагат деструктивни мерки.
* Нелепо е, да се самозабравиш, докато ламтиш да завладееш света и изядеш залъка на ближния си.
:stop: НЕЛЕПОСТ!
#156 | 12.12.2013, 17:36
Публикации: 2 / 1
живеем в страната на алчните и абсурдни хора и тези от ИДЕС не са по-различни
#157 | 13.12.2013, 12:10
Публикации: 11 / 0
Здравейте, колеги!
Включвам се и аз по темата. Ще говоря за себе си - имаме малка семейна фирма от 1990 г. та до сега. Персоналът ни стига до 10 човека наети, барабар с мен. Моят съпруг е шефа. Поради факта, че трябваше да завися от чужди хора за водене на счетоводство (то не бях сигурна и как ще го водят), запретнах ръкави и започнах да уча счетоводство - от нулата. Посещавах и курсове. Впоследствие завърших финанси във Велико Търново. До ден днешен водя счетоводството на фирмата, и съответно съставям и ГФО. В течение на годините съм имала няколко данъчни ревизии, които приключваха нормално. Кой по - добре от мен ще знае дейността на фирмата, специфичните й особености (работим в сферата на строителството), а и това е моят семеен бизнес! Тази малка прелюдия (за която моля да ме извините, ако съм отегчила някого) е свързана с темата - не приемам идеята за лицензиране въобще на счетоводителите. По тази логика за всяка една професия трябва да се иска лиценз. Нека да има лиценз - за експерт счетоводители и одитори (въпреки,че и за тях не съм сигурна какви професионалисти са).
#158 | 13.12.2013, 12:40
Публикации: 5 / 2
Куриоза ще е като нямаме сертификат за експерт - счетоводител на собствените с и фирми където са счетоводни и консултантски услуги ще трябва да ни ги заверява друг, което смешно да не можеш да си съставиш собствения отчет.
#159 | 13.12.2013, 18:38
Публикации: 36 / 6
Тъй като някой си мислят че ние изобщо нямаме дипломи а сме селски кръчмари с тефтери.
Може би е добре вузовете да започнат да издават Дипломи на които да пише „Дипломиран счетоводител“  както в момента е „Дипломиран инженер“ - все едно че има недипломиран
Това са една  шепа хора които искат да заграбят богатствата от пещерата на счетоводителя  Аладин само за себе си.
А счетоводителя Аладин пак да си ходи гол и бос.
Не си спомням точно приказката но май им викаха разбойниците.
Нещо на последък  думата  ОДИТОР много започва да ми прилича на думата ОЛИГАРХ.
Май най приляга ОДИГАРХ
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група