Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1185

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

21.11.2013, 10:33 244669 252
0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) този раздел.

#20 | 21.11.2013, 10:33
Публикации: 1247 / 119
Завършилите юристи не могат да станат адвокати ако не са членове на адвокатска колегия - я се пробвайте на това - като ловно рибарско дружество са - трябва някой да умре, че да се допусне нов...а няма да казвам колко се стажува и какви пари струва. Лекарят учи 6 години медицина и става Ординатор (ординарец - както аз им викам) после трябва да учи още 6 години които си плаща сам и отново да държи държавен изпит за специалност - пък била тя и "Обща медицина" (да вече си е отделна специалност) и за капак - няма право да практикува ако не е член ка БЛС, ако не си плаща редовно членският внос и ако комисията по етика го е лишила от правото да практикува. Аз например съм против вече правоспособност да се иска от дърводелец, водопроводчик и всякакви за да работят на обект - това си е чиста проба измислено мародерство щото от край време се знае че нипел 1 цол няма как да се навие в муфа 1/2 цол... но спирам т.к. исках само да споделя като външен странично мнение...не да отстоявам позиция в гилдията - щото не съм вътрешен.... А с алкохола... и тези с допуск до гриф „Държавна тайна" се оказа, че злоупотребяват – нищо, че по анкета поне 10 г. назад не са вкусвали едва ли не... /Е там ако ни наложат ограничения ...направоооо...колците от лозето вадя и съм пред парламента  :laugh: /
#21 | 21.11.2013, 10:40
Публикации: 10217 / 1765
Премиер, то да ти кажа по тая логика и в ЗСчетоводство е предвидено как един икономист може да придобие права на съставител. Да не цитирам изискванията за това. С една дума всеки редови икономист трябва да има 5-6-7 години / според конкретната ситуация / стаж и опит , за да е съставител. Всеки изминава своя си път. Въпросът е принципен - след придобита специалност кой полага периодични изпити ? Никой ! Ноооо.......ето сега това ще сме ние . :laugh:
Това, моля, не го приемай за спор с тебе - нали с някого трябва да си говоря, а продължението - в говорилнята на чашка кафенце:yes3:
#22 | 21.11.2013, 11:14
Публикации: 1247 / 119
Че как да гоприема за спор като и аз се включих да се изкажа категорично против изпитите... Просто сравних със системата за опреснителни курсове при шофьорите, които си бяха чиста проформа и отпаднаха още през 90-те години на м.в. и сега там има работеща система.... И понеже "горе" като си изумуват нещо трудно им се противостои и на края го правят вече на инат макар вече осъзнали тъпотата на собственото си предложение - за това го описах като алтернативен вариант за преговарящите от "наша" страна.
#23 | 21.11.2013, 11:36
Публикации: 11 / 2
Здравейте, колеги,

Не ни стига четенето всяка година на новостите по промените, че и изпит да държим. От това по-голямо поддържане на знанията здраве му кажете. Аз съм твърдо против.
#24 | 21.11.2013, 12:30
Публикации: 15 / 1
В определена степен съм съгласна. Има много хора, които наричат себе си счетоводители, но знанията са им останали в миналия век.Тази мярка може и да ги накара да влязат в крачка. Точно тези хора , наричайки себе си счетоводители, работят за по 15-20 лв и объркват всичко до което се докоснат.
В часта , заплащане съм съгласна до толкова, доколкото този който не е подготвен да ходи по курсове, а Лиценз да се издава срещу мин.сума и при положен тест.
#25 | 21.11.2013, 12:33
Публикации: 8 / 0
Ако това лицензиране имаше за цел да определи КАЧЕСТОВО, ок щях да бъда ЗА. Обаче за какво качество да говорим, когато честно да ви кажа, каквато и проверка да сме минавали, годишния отчет е последното нещо, което данъчните поглеждат. Единственото което се чудят е как да завъртят нещата, че да ти стоварят акт и търсят под вола теле или си чакат "хонорара". Аз за други потребители на годишни отчети /в масовия случай на малки и средни предприятия/ не се сещам. Тогава обяснете ми, кой го е грижа какво пише в тея бланки и колко е вярно. Друг остава въпроса за качеството не само на нашата професия, а и на много други, с което подкрепям изказалите се по-горе и няма да се повтарям.
#26 | 21.11.2013, 12:39
Публикации: 1 / 1
Някой пак се опитва да събира пари и да си прави бизнес за наша сметка.Защо тогава учим по 5 години?Каква е стойността на дипломите ни и значи ли ,че висшето образование нищо не значи?Да си имаме уважението .Никой нормален бизнес при условията на конкуренция не допуска непрофесионалистите!!!Престанете с тия регулаторни режими и събирането на пари за тоя дето клати дърветата!!!!!!!
#27 | 21.11.2013, 13:06
Публикации: 51 / 4
О стига с простотии и да се чудят как да ни събират рекет. Има си ред и ЗСч. ,където е посочено кой, как и защо...
#28 | 21.11.2013, 13:24
Публикации: 6 / 0
В Закона за счетоводството е казано ясно. Ако се въведе някаква форма на лицензиране да е съобразена със ЗСч - диплома по специалността и доказателства за професионалния стаж. Това е достатъчно.
#29 | 21.11.2013, 13:36
Публикации: 128 / 26
Споделям напълно мненията на pepi22, delphine, MariyaPavlova и донякъде Irenabrili. Донякъде, защото както казва Irenabrili идеята в "чист вид" е добра /перефразирам и може да съм допуснала неточност/, но това малко ми звучи както по икономика в университета ни преподаваха "при равни други условия". Да, ама в реалния живот те никога не са равни, а в България за жалост са направо "неравни". Така че, може би в най-чистия и вид идеята да е добра, но нека да не е само за счетоводителите. И аз мисля, че причината да се повдигне този въпрос на дневен ред след тази Европейска директива, която не съм чела, но чух за идеите за облекчаване на бизнеса, вкл. малките предприятия да подават ДДС декларации на 3 месеца и др., а след като и изискванията за одитиране на ГФО ще бъдат прилагани за силно ограничен кръг предприятия и доходите на одиторите драстично ще намалеят,  ето една доста добра причина да се поставят нови изисквания към счетоводителите !!! А ние и сега сме принудени всяка година да плащаме сума ти пари за курсове, счетоводни продукти, абонаменти и т.н. за да може да сме поне малко в крак с всички промени - били те умни или безумни :). Е, принципно съм против такова лицензиране :)
#30 | 21.11.2013, 13:43
Публикации: 2033 / 252
Споделям напълно мненията на pepi22, delphine, MariyaPavlova и донякъде Irenabrili. Донякъде, защото както казва Irenabrili идеята в "чист вид" е добра /перефразирам и може да съм допуснала неточност/, но това малко ми звучи както по икономика в университета ни преподаваха "при равни други условия". Да, ама в реалния живот те никога не са равни, а в България за жалост са направо "неравни". Така че, може би в най-чистия и вид идеята да е добра, но нека да не е само за счетоводителите. И аз мисля, че причината да се повдигне този въпрос на дневен ред след тази Европейска директива, която не съм чела, но чух за идеите за облекчаване на бизнеса, вкл. малките предприятия да подават ДДС декларации на 3 месеца и др., а след като и изискванията за одитиране на ГФО ще бъдат прилагани за силно ограничен кръг предприятия и доходите на одиторите драстично ще намалеят,  ето една доста добра причина да се поставят нови изисквания към счетоводителите !!! А ние и сега сме принудени всяка година да плащаме сума ти пари за курсове, счетоводни продукти, абонаменти и т.н. за да може да сме поне малко в крак с всички промени - били те умни или безумни :). Е, принципно съм против такова лицензиране :)  :thumbup:
#31 | 21.11.2013, 14:09
Публикации: 4 / 0
Ай  вече с тези лицензии и разрешителни ... не ви ли дойде до гуша от тях ?  На някой му идват малко парите и е решил да припечели, като раздава лицензии и квалификации срещу заплащане. 
#32 | 21.11.2013, 14:12
Публикации: 4 / 4
Трудът ни е интелектуален и всичко, което му придава тежест, трябва да бъде приветствано. Гласувах "за". И най-лошата регламентация е по-добра от никаква.
Друг е въпросът, дали експерт-счетоводителите трябва да имат право да са съставители /заради конфликт на интереси/след като ще регламентираме и подреждаме къщичката си... :)
#33 | 21.11.2013, 15:27
Публикации: 19 / 13
Един регистър на съставителите към НАП или към ТР, в който да се попада след като счетоводителят докаже, че  отговаря на законовите условия за съставител е достатъчен на първо време. И ДЛР-тата да проверяват отчетите съставени ли са от правоспособен счетоводител, както и от НАП да проверяват същото при проверки и ревизии и да налагат санкции на неправоспособни, защото в момента никой нищо не гледа и какви ли не хора съставят финансови отчети.
#34 | 21.11.2013, 15:43
Публикации: 1 / 1
Предполагам, че не е необходимо да се завърши средно или висше икономическо образувание. Защоли ходим пък и да учим.
#35 | 21.11.2013, 16:57
Публикации: 10217 / 1765
И без тези изпити професията ни е недооценена финансово, непривлекателна за упражняване и вместо да искаме за тежест да полагаме изпити по-добре да се помисли как да се вдигне нивото на заплащане на труда ни. Нека вземем пример от адвокатите , а и не само от тях. Утвърдени ценоразписи на услуги  , професионално единство при защита на интересите им ......Явно е наистина криза, криза и за фирми та, както правилно отбелязаха колеги в предишни постове се търси нова пазарна ниша....... :smile1:
#36 | 21.11.2013, 18:02
Публикации: 40 / 3
Не е необходимо да се лицензираме. Постоянно ходим на курсове семинари и т.н. По скоро да се проверят всички фирми от какви счетоводители се обслужват. Много фирми си имат по една леля със средно образование макар и икономическо.
#37 | 21.11.2013, 18:44
Публикации: 1 / 0
Не. Това само ще създаде предпоставки за корупция и ще увеличи разходите на счетоводните предприятия. Достатъчно е изискването за диплома и стаж, НО СЪЧЕТАНО с ефективен контрол и санкции.
Идеята на Хари Василев за регистър много ми допада. Не се бях сетила.
#38 | 21.11.2013, 20:17
Публикации: 6365 / 1054

Идеята на Хари Василев за регистър много ми допада. Не се бях сетила.
То защото при регистъра хич не може да има корупционни моменти, които са основното опасение :smile1:
#39 | 21.11.2013, 20:30
Публикации: 95 / 20
Не че можем да избегнем корупцията на 100 процента,но пък чак да се опасяваме от такава в един регистър съставен на база документи,доказващи правоспособност е прекалено
В момента тук са: 0 Потребители и 6 Гости
Пълен достъп в КиК Инфо
за 9.89 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
<b style=
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група