Предлагам да изчакаме до 07.Януари. Това не е нещо, които ще се случи от днес за утре. Подготовка на необходимите законодателни изменения в ЗСч, НСФОМСП, ЗНФО и др. във връзка с транспонирането на Директива 2013/34/ЕС е в срок до 20.07.2015 г. А съгласно чл. 53 от директивата държавите-членки могат да предвидят, че посочените промени ще се прилагат за първи път по отношение на отчетите за години, започващи на 1 януари 2016 г. или през календарната 2016 година.
Това все пак е втората среща и е планирано на срещата да се дискутират облекченията за малките и микро предприятия, които ще се въведат в националното счетоводно законодателство. Възможно е този път приятно да бъдем изненадани и да се реши да се работи в посока максимално улесняване и бизнеса и опростяване на отчетите, толкова колкото Директивата позволява (каквото е и моето мнение, като цяло).
Виждате и аз съм доста възмутена от позорните опорни точки срещу нас в онези Мотиви по-горе, но реших да видя какво ще стане на следващите срещи, кои са участниците и какви позиции ще заемат, преди да си съставя окончателно мнение.
Междувременно ви призовавам да спрете да обвинявате, като цяло одиторите, защо говорих вече с няколко, които не са поддръжници на идеята за силно регулиране на професията с Камара и изпити, те също са неприятно изненадани от реакциите срещу тях. Обясних, че няма как да очакват, след като четем такива обвинения за нас, предлагат се непрозрачно несъгласувани с нас важни промени, то да очакват да не реагираме или да ги подкрепяме дори.
Колеги, ако някой от вас се чувства непредставен (както прочетох по-горе), то да заповяда да се представи в АССП, да стане редовен или асоцииран член на Асоциацията и да изразява позицията си. Излезте, легитимирайте се с името си и фирмата си, в която и да е счетоводна организация и изказвайте позиции. Така по форумите анонимно е много лесно. Кой искате да ви представлява и как точно да стане това представляване?
И преди писах – може да съм против силното регулиране на професията, но като чета мнения из групи и форуми тези дни на хора, които дори не са прочели или схванали за какво иде реч и се изказват безпредметно, категорично или откровено спамят, то започвам да мисля, че си трябва някакво пресяване на хората в професията... Добре, че има написани и разумни мнения, а колегите счетоводители, с които контактувам ежедневно са с ясни позиции и аргументи, та все си мисля, че повечето сме такива и не е нужно да ни изпитват.