Още веднъж благодаря за бързите отговори! Но имам още един въпрос (много взех да ровя в нещата) - нарушение ли е в голямо предприятие (фирма) всички служители да ги назначават на срочен договор и мога ли да се позова на следното: "Съгласно пар. 8 от Допълните и преходни разпоредби за КТ „изключения” по смисъла на чл. 68, ал. 4 от КТ е налице, при конкретни икономически, финансови, технологични, пазарни и други обективни причини от подобен характер. Обективните причини тук ще бъдат свързани с производствената дейност на работодателя – например поради появилата се благоприятна конюнктура едно предприятие получава повече от предполагаемите поръчки, което налага назначаването на нова работна ръка, за да могат да бъдат задоволени потребностите на потребителите. В дадения пример след изтичането на определен срок нуждата от допълнителна работна ръка ще отпадне. Законово изискване е тези причини да бъдат налице към момента на сключване на договора, да се посочени от него и именно те са обуславят срочността му. Според постоянната практика на ВКС във връзка със сключени трудови договори на основание чл. 68, ал. 4 от КТ, за да бъдат законосъобразни, следва да отговарят на кумулативните предпоставки. Това изрично е установено и от законодателя в чл. 68, ал. 5 от КТ, съгласно който трудов договор, който е сключи в нарушение на разпоредбите на чл. 68, ал. 3 и 4 от КТ, се счита за сключен за неопределено време.", тъй като срочният договор е сключен на основание чл. 68 (1) т.1 във връзка с чл.68 (4)  и чл. 70
Не, правате Ви не са същите. Договорът Ви е срочен (чл. 68, ал. 1, т. 1). След изчане на срока договора се прекратява. Ако в този момент сте в болничен, няма начин да отработите 5 дни след срока и да се възползвате от чл. 69 за превръщане на срочния ТД в без срочен. Тези 5 дни трябва да са действително отработени, да са непосредствено след края на срока на ТД, че длъжността да е свободна и работодателят да не е направил писмено възражение.
Изпитателниат срок (чл. 70) има значение дотолкова, че в рамките на него работодателят може да прекрати ТД без предизвестие, без обяснение е без защита (болничен, майчинство, отпуск, бременност...). Добре е да знаете, че всички отсъствия (отпуски, болнични...) удължават срока на изпитване.
Много благодаря за бързият отговор! Това за отпуските и болничните, че удължават срока на изпитване го знам. Въпросът който най-много ме интересува е ако след 6-те месеца срок на изпитване кажа, че съм в напреднала бременност имат ли право да ме съкратят през останалите 6 тъй като срока по чл. 68 е фиксиран на 1 година и ако преди края на тази година изляза в 45 дневният болничен когато настъпи краят й (краят на срочният договор) следва ли да се прекрати последният нищо, че ще съм в отпуск за отглеждане на дете до 410 дни.?
Привет! Наистина отговора на Бобо е най-разбираем и бих искала да го попитам при сключен срочен договор на основание чл. 68 ал. 1 т.1 във връзка с чл. 68 ал. 4 и чл. 70 след 6-те месеца изпитателен срок посочен в договора ако забременея и представя документ от мед. лице за следене на бременност правата ми същите ли са както при сключен по чл. 67 във връзка с чл. 70, т.е. след срока на изпитване автоматично след още 5 раб. дни да стане за неопределено време? Извинявам се, че не давам отговор по темата, а задавам допълнителен въпрос. Напълно съм съгласна с отговора на Бобо и предварително благодаря и на други, които ще се отзоват на допълнителният въпрос по темата!