Не е точно така... СОЛ се осигурява когато фирмата осъществява дейност, а когато фирмата не работи и няма приходи СОЛ спира осигуряването. Един ден като си заверява книжката и ще изникне проблема. Няма да признаят стажа, а парите за осигуровки никой няма да ти ги върне. Активен

Съгласен съм за книжката и стажа.

Но не е ли вярно също така, че с цел да получава по високо майчниство СОЛ има право и никой не може да му забрани да си внася осигуровки... пък това, че 1-2 години осигурителен стаж отиват в кошчето ще се преживее някак си :)
Всъщност СОЛ не се ли осигурява по свое желание и в тази връзка държавата какво я интересува дали фирмата има дейност или не. Щом СОЛ си плаща редовно осигуровките /+ОЗМ/ логично е да има право на обезщетение за майчинство...
Благодаря на всички за разсъжденията и съветите :thumbup:
Явно, че за да се прекрати срочен трудов договор за заместване е необходимо реалното завръщане на титуляра, а не както аз си мислех :)
Защо след отпуската. Аз си мисля, че трябва да е когато изтича майчинството, защото договора е сключен за заместване на майката докато тя е в отпуск по майчинство, а платения годишен отпуск е нещо различно. Такива са моите разсъждения...
Ако задам въпроса така: Как да задържим служител по заместване след изтичане на майчинството. Него какво го интересува, че майката е натрупала платен отпуск и иска да си го ползва. Не зная как по законов път да го обясня това на заместващия.
Здравейте колеги,
Имам следния казус:
Назначен е служител на срочен трудов договор по чл. 68, ал. 1, т. 3 за за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа. Майчинството на служителката изтича на 08.08.2013г. и след това тя веднага ще излезе в платен годишен отпуск.
Въпросът ми е следния: Кога изтича договора на заместващия служител - на датата, на която на служителката по майчинство и изтича майчинството /08.08.13г./ или след използването на платения годишен отпуск?