Здравейте,

Имам въпрос, свързан със заплащането на международните шофьори. Дали командироването попада по чл. 121 (50 евро при единична езда и 45 евро при двойна езда)  и могат ли да се дават до двойни на тези командировъчни? Дестинацията ще бъде Дания, Бенелюкс, Австрия , Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Германия. Курсът ще е над 30 дни. Прилага ли се пакет Мобилност- равно заплащане за водачите от друга държава — членка на ЕС?
Здравейте,

Дружество започва нова дейност-международен транспорт на товари. В тази връзка имам следните въпроси:

Самофактурирането-клиентът(датска фирма) самофактурира след всеки транспорт и издава фактури, по които ще ни заплаща. Тези фактури се включват в дневника за продажбите и във VIES декларация. Доколкото разбирам не е нужно да издадем за всеки случай наша фактура, която да дублира тяхната?

Възстановяване на ДДС от ЕС. Имаме регистрация при наш партньор за възтановяване. За тази услуга те ще искат комисионна. Получаваме фактури за гориво и тол такси с ДДС. Според мен не е необходимо да ги декларираме в дневника за покупки, след като ще ги подава агентът за възстановяване? За осчетоводяването си мисля или да създам специална сметка за ДДС за възстановяване от ЕС, или да осчетоводявам направо цялата сума на разход, а при възстановяването-приход?

Също така получавам фактури за застраховки, такси и услуги, свързани с международния транспорт, от различни европейски страни, които може би са с място за получаване България, и за тях с протокол трябва да си самоначисля ДДС, което да влезе и в двата дневника?

Предварително благодаря, ако някой намери време да ми отговори!
Извинявам се, че пиша в темата на колежката. Ако автомобилът е лек и собствен, но се използва за дейността на фирмата-обикаляне по обектите?
Здравейте, и на мен ми излезе същото съобщение, и при нас се различават адреса на регистрация и на дейност. Мисля засега да го оставя 1, то е само предупредителен контрол.
Здравейте,

При оповестяването на разходите от взаимоотношения със свързани лица посочва ли се стойността на продадените стоки (стоката не е закупена от свързано лице, а е продадена на свързано лице и съответния приход го посочвам като приход от свързано лице). Или е правилно да посоча разликата между прихода от продажбата и стойността на стоките? Благодаря предварително!
А няма ли данъчните при евентуална проверка да направят проблем и да оспорят изписаното гориво за миналите години по по-високите разходни норми?
Здравейте,

Имам следният въпрос-за минали години е определена по-висока разходна норма на служебен автомобил и така е изписвано горивото, установява се, че действителната разходна норма е по-ниска. Няма лично ползване. Може ли със заповед на управителя да се определи нова разходна норма, която е по-ниска? Знам, че може да се увеличава заради сезон зима, ремонт и т.н. Предварително благодаря, ако някой ми отговори!
Корабът е в открито море. А не трябва ли все пак да начислим ДДС, защото се явява част от спедиторска услуга в границите на ЕС?
Здравейте,

Имам следния въпрос-нашето предприятие се занимава със спедиция, Пристанището ни издава фактура за основни претоварни услуги за кораб, като във фактурата няма начислено ДДС съгл. чл. 31, т. 6 от ЗДДС. Съответно ние трябва да издадем фактура на нашия клиент за същите претоварни услуги, като договорените цени са различни. В нашата фактура трябва ли да начислим ДДС, като се има предвид, че корабът идва от страна, членка на ЕС(например Холандия)? Благодаря предварително за отговора!