Благодаря за отговора, когато го тестваме с подаване на декларацията ще пиша за по сигурно какво отразява системата на НАП.
Имам следния въпрос по Част VI ред 23 а именно направени авансови вноски за годината .
Въпросът ми е приспадат ли се авансовите вноски които не са внесени от данъчно задълженото лице, тъй като те седят в системата на НАП като невнесени но дължими и според мен ако не се приспаднат данъка ще се дублира.
Звъняхме и от НАП казаха че чистят платения ДДФЛ чак след като е минал краиния срок за внасянето му.
Чл. 46. (1) В случай, че доставчикът не се снабди с документите по чл. 45 до изтичането на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем, се счита, че доставката е облагаема със ставка 20 на сто.
(2) В случаите по ал. 1 данъкът се начислява от доставчика чрез издаване на протокол по чл. 117, ал. 2 от закона.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2008 г., в сила от 15.04.2008 г.) Протоколът по ал. 2 се издава в 15-дневен срок, считано от последния ден на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем.
(4) Когато впоследствие доставчикът се снабди с необходимите документи, той коригира резултата от прилагането на ал. 1 и 2 чрез анулиране на протокола по ал. 2. За анулирането не се издава нов протокол.
(5) Анулирането по ал. 4 се извършва в 5-дневен срок, считано от датата, на която лицето се е снабдило с необходимите документи.

Начислява си се като обикновен протокол в дневниците по ддс.
Благодаря за отговорите. :smile1:
За толкова тъп ли ме мислите, по принцип е така само че защо не напишете с цитати от закона /наредбата/ защо е така.
Пак казвам преди беше написано ясно и точно има осигуряване има Д1 няма осигуряване няма Д1, а сега не е така
Ето го простичко отговора -С тази наредба се уреждат сроковете, съдържанието, редът, начинът за събиране и съхраняване на данни от работодателите, осигурителите за осигурените от тях лица, осигурителни каси, както и от самоосигуряващите се лица за държавното обществено осигуряване, учителския пенсионен фонд, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, здравното осигуряване, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и облагаемия доход и данъка за доходи от трудови правоотношения по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
Отговор просто и ясно под - МРЗ, няма осигуровки, няма данък по трудови правоотношения.
КСО чл.9
(8) Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:
1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;
2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;
3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.
Това пак няма общо защото наредбата не касае само осигурителен стаж /извинявам се за допуснатата грешка при номера на наредбата/ примерно останалите видове декларации в наредбата. Не ме разбирайте грешно и на мен не ми се подават декларации и знам че няма смисъл, но в данъчните закони много неща се безсмислени и вечно трябват да пускат указания. Последен пример беше със самите срокове за подаване в наредбата.
А каква е логиката от всичко това........това пак се крие в КСО. Логиката е за осиг. стаж. когато е при осигуряване повече от един осигурител и за повече от едно основание

Да ок за осигурителния стаж, но че отговора се крие в КСО не мога да открия смисъла /знам че осигуровки не се далжат под МРЗ/ напишете по конкретно какво имате в предвид, не споря че има за какво, а споря че законодателя пак е направил недомислие, преди както съм написал по-горе беше ясно че когато няма осигуровки не се подава обр.1, а сега това не е ясно
Нужно е ако имаш осигуровки, ако нямаш осигуровки, какво ще подавате в Д1?
Това го казвате вие не е подплатено с нищо, по тази логика защо се подава информация за хора осигурени над 2200 лв. на друго основание /знам пише в наредбата но каква е логиката/ а за декларация обр.6 не питам.
По отношение обр.1
Това е ясно става въпрос че в старата наредба подаването на информация беше обвързано с плащането /начисляването/ на осигуровки според КСО, а сега новия член гласи  - от осигурителите, клоновете и поделенията им за лицата, работещи без трудови правоотношения - до 25-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението; . Преди за под МРЗ не се подаваше информация а сега излиза че е нужно.
Пенсионера няма ЗОВ, ако е под минималната работна заплата. За справка ЗЗО Той е осигурен от бюджета.
За останалото прочетете КСО и наредбата за сроковете за подаване на Д1 и Д6
МОЛЯ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛЕН И ТОЧЕН ОТГОВОР ПО ТОЧКА 2 И 3
Здравейте
относно хонорарите и декларацийте обр.1 и обр.6
В кои случаи трябва да се подава декл.1 и
Осиг. вноски и ДДФЛ
1. Пенсионер - ЗОВ
2. Безработен получаващ под МРЗ по граждански договор след приспадане на НПР- ДДФЛ
3. Самоосигуряващо се лице- издава фактура и разпидва декларация, че е самоосигуряващо се лице.