Благодаря Ви,
Притеснението ми беше най-вече във връзка с последните изменения в ЗДДФЛ, тъй като четох някакъв анализ на промените, в които се говореше за нещо такова. Явно не съм го разбрала правилно.
Здравейте,
Самоосигуряващо се лице съм, свободна професия. През 2017 г. ми предстои да получавам и доходи от наем. Предвид промените в ЗДДФЛ от 2016 г., не ми е ясен следният въпрос.
В декларацията, с която плащам авансов данък и в данъчната декларация, доходите от наем са отделно приложение. Следва ли върху тях да се плащат здравни и социални осигуровки, когато се осигурявам на друго основание и формират ли доходите от наем осиурителния доход? Т.е. освен 10%, нещо друго трябва ли да плащам върху получения доход от наем?
Благодаря предварително.
В моя случай става въпрос за свободна професия и доходи придобити по сключени граждански договори. Затова аз с точност мога да определя всеки месец какъв доход ще получавам и върху него да плащам дължимите осигуровки и авансов данък.
Тъй като през 2015 г. не съм упражнявала дейност, то мога ли да си плащам авансовия данък на всяко тримесичие на сума по-висока от 420 лв, а с ГДГ просто да нямам какво да довнасям, защото така ще е по-лесно за мен?
Т.е. ако си плащам осигуровки, плюс данъци на пълната сума, която получавам през месеца, то накрая с данъчната декларация през следващата година няма да имам нищо за довнасяне?
 Здравейте,

Самоосигуряващо лице съм и се осигурявам на минимума от 420 лв. Тъй като предстои да получам допълнителни доходи всеки  месец, то ще променя осигурителния доход и ще започна да се осигурявам съответната сума (след като приспадна нормативно признатите разходи). Въпросът ми е тъй като съгласно таблицата за минималните размери на самоосигуряващите лица попадам в категорията от 6500.01 лв. до 7500 лв. - 500 лв., на 500 лв ли трябва да се осигурявам или на сумата която се получава след приспадането на нормативно признатите разходи (която е по-голяма от 500 лв.)?