Според мен може да го водите в някакъв платен, неплатен или дори в отпуск по болест. От чисто човешка гледна точка едва ли някой ще има претенции да му отчетете два надника, два дни платен или неплатен отпуск,освен това все някакъв документ ще издадат от болницата - епикриза, болничен или някакъв друг вид. На мой близък епикризата след  изписване от Ковид отделение му я дадоха с три седмици закъснение - а в последните дни системата се натовари още повече.... Що се отнася за дните в болничен  за сметка на работодателя и особено при такъв нещастен развой на нещата, предполагам че не е проблем да се начисли 70% от съответната сума от заплатата за понеделник и вторник . Така обр.1 и 6 няма да подлежат на корекция при евентуално представяне на болничен лист на по-късен етап. А болничният се декларира до 10-то число на месеца, следващ месеца на представянето му пред работодателя, Така че няма да сте  в нарушение заради закъснение.
Здравейте,
въпросът ми е свързан с новия праг от 10 000 евро при вътреобщностни  дистанционни продажби.
Малка фирма, създадена през 2020 година, с  оборот доста под 50 000 лв. осъществява продажби на стоки на физически лица в страни от ЕС. За 12 месечен период не предвижда достигане на прага за задължителна регистрация по ЗДДС. Но когато се стигне до оборот от 10 000 евро в ЕС мястото на изпълнение на доставката се променя от страната на установяване на доставчика в страната на получателя - там, където приключва транспортирането на стоката. Така се стига до специалната регистрация по чл.156 ЗДДС за режим в Съюза и до задължението за начисляване и внасяне на ДДС.
Въпросът ми е нужно ли е  при такъв неголям оборот фирмата да се регистрира по специалния режим  и да внася френско, немско и друго европейско ДДС, щом по стандартите на собственото
си законодателство е далеч от задължението да плаща ДДС тук? 
Възможно е да греша в разсъжденията си, дистанционните продажби са ми съвсем нов казус в работата. Ще съм ви благодарна да споделите мнения и опит.