Относно въпрос 4 :
Не разяснявате казуса и поставените въпроси към вещото лице. При ССЕ съда определя задачи от които вещото лице не се отклонява и няма право да отговаря на въпроси, които не са поставени като задача.
Освен това в зала вещото лице има право да откаже да отговаря на въпроси, които не са поставени като задачи по делото.

Относно така поставения въпрос, вещото лице проверява в трудовото досие на работника:
1. На какъв отпуск има право съответния работник
2. Подадена молба за отпуск
3. Наличие на заповед за отпуск
4. Наличие или липса на заповед за прекратяване на отпуска
5. Начислен отпуск по ведомост
Писменото разрешение от работодателя може да бъде върху графика за ползване на отпуските (съгласувано със синдиката и/или работниците) и работниците да не подават молба, а да бъдат издадени заповеди.
Ако поставеният въпрос е само за проверка във ведомостта, то в.л. може да не извършва проверка в трудовото досие на работника.

Относно изплащането на заплатите се проверява:
1. Начина на изплащане - по банка или на каса
2. В зависимост от начина - наличието на подпис или превод по банковата сметка на лицето

Относно съхраняването на молбата за отпуск, заповедта, Т-76 и т.н. : за вещото лице приоритетно значение има ведомостта.  Дори и по някакви причини да не са оформени документите, да не се съхраняват и т.н. ако във ведомостите има отразен платен отпуск и работникът не е възразил писмено, то вещото лице приема отпуска за ползван и се позовава на ведомостта.
Ако отразяването на отпуските по ведомост не съвпада с действителното им ползване, това не може да бъд доказано от вещото лице по този начин. 

За съжаление това са дела или досъдебни прозводства, които минават през инстанциите без никакъв резултат. Клиентът не може да докаже по никакъв начин, че не е знаел за КИ. Сделката е изрядна пред НАП, както и пред следствието и съда - всичко е декларирано !
Но въпреки това фирмата трябва да представи платежен документ, който доказва физическото връщане на сумата ! Сумата или е постъпила по банковата сметка на клиента, или има РКО.
При наличие на РКО се прави съответната експертиза и се доказва дали клиента е получил сумата и се е подписал.
Тази Д6 не е приета и не трябва да пускате коригираща. Когато й дойде времето я пуснете, но с дата преди датата на декларирането в НАП т.е. при посочена дата на изплащане 30.08 не може да я подавате на 10.08 или на 25.08, а най-рано на 30.08