:good:

1.група А-за стоки и услуги.....
2.група Б-за стоки и услуги..... и т.н.
Навсякъде се говори за стоките и услугите, а не за фирмата...
Не се говори за фирмата, но трябва да знаете, че нерегистрираните по ЗДДС фирми издават фактури с основание за неначисляванe "чл. 113 ал. 9 от ЗДДС". А сега прочетете отново текста на наредбата за група А какво пише: "за стоки и услуги, продажбите на които са освободени от облагане с данък, за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 0 % ДДС, както и за продажби, за които не се начислява ДДС".

Продажби, за които не се начислява ДДС имат основание за неначисляване, например "чл. 113 ал. 9 от ЗДДС" е едно такова основание, което се ползва от нерегистрираните фирми. На Вас оставям да съберете 2 и 2. . .

cheers,
</wqw>
Нещо не мога да разбера Вариант 3: Ние сме лице, *прилагащо* режима за Касова отчетност и получаваме фактура от доставчик, който *не прилага* режима.

Пише че действията са същите, както при Вариант 1, но с разликите, че нашият доставчик (който не прилага режима), не ни издава Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, (3) от ЗДДС, а ние трябва да издадем друг вид протокол - Протокол за определяне размера на данъчния кредит по чл. 151г, (8) от ЗДДС. Въпросът ми е винаги ли трябва да издаваме този протокол ако доставчикът не прилага режими, но е регистриран по ДДС?

Разбирам, че на фактурата за покупка няма как да пише "касова наличност" при положение че доставчикът не е регистриран по специалният режим, въпросът ми е дали ние трябва сами да преценим дали доставката изпълнява изисквания за отчитане по КО (примерно да е платена по банка) преди да си издадем този протокол по чл. 151г, (8)? Защото си мисля, ча ако няма да издаваме протокол по някаква причина (плащане в брой), трябва и самата фактура да влезе по друг начин в дневника за покупки -- да не е маркирана като КО.

Може би бъркам някъде сериозно, все още не съм стигнал до частта с подаване на отч. регистри (дневници) от ЮЛ *регистрирани* по КО, за което се извинявам предварително.

cheers,
</wqw>