Здравейте, не съм се сблъсквала досега с този проблем, но през 2018 фирма закупува автомобил за фирмена дейност, който се ползва дори и малко но и за семейни нужди. Не е отбелязано в ГДД по ЗКПО, че през 2018 ще се ползвас правото за избор за облагане по ЗКПО, ще го направим сега за 2019, та в тази връзка тези разходи трябва да се отразят в ГДД на собственика на ЕООД-то по ЗДДФЛ.
Простете за въпроса , но в кое приложение от ГДД по ЗДДФЛ се попълват, дължат ли се осигуровки върху тях, подават ли се данни в Справката по чл.73, че направо се обърквам и не знам как да реагирам.
Безкрайно благодаря за отговорите Ви!!!
И аз така мисля, благодаря Ви , колеги!
Аз също мисля, че се отнася само до продажбите в брой. Фактурите за плащания по банка, ако искаме можем да си ги рисуваме с каквато и да е програма.
Но различно мислят от една поддържаща касови апарати фирма, пристрастни са естествено. И твърдят, че независимо че е платима по банка , когато фактурата  е създадена чрез каквато и да програма и/или сайт, сме длъжни да се използва Софтуер за управление на продажбите.
Здравейте колеги, имам следния казус.
Фирма , при която плащането е само по банка / извършва металообработващи услуги / няма касов апарат, но изготвят фактурите , мисля че чрез Микроинвест инвойс.
Четох и се обърках тотално - попада ли в обхвата на Наредба Н - 18 този "софтуер" за управление на продажбите, и ако да трябва ли да вадят кочаните , за да пишат на ръка фактурите си за продажби?
В Закона за счетоводството е казано ясно. Ако се въведе някаква форма на лицензиране да е съобразена със ЗСч - диплома по специалността и доказателства за професионалния стаж. Това е достатъчно.