Здравейте,

лице, което е регистрирано по чл. 97а, ал.2 има ли право да издава фактури към клиенти извън ЕС, например Австралия.

Благодаря
Икономост се регистрира като свободна професия. Приемливо ли е да не се посочи сключен договор за счетоводство, какъвто ми искат, след като не съм фирма и имам икономическо образование.

Задължително ли е да имам счетоводител, когато се справям сравнително добре с помощ на семейство и приятели и интернет.

Благодаря!
Вижте последните ми няколко поста...
Аз в момента се занимавам с това... Лице, което вече се е регистрирало по чл. 97а, ал. 2. преди 2 год, сега трябва да го пререгистрирам заради оборот над 50000 лв.

Още не мога да се изкажа финално, защото регистрацията не е приключила. И моя случай е за ЕС, но все пак може да ви е от полза.
Здравейте,

Честита Нова Година! Смятам през сайта на НАП, с ел. подпис да подам регистрация за свободна професия, регистрирана вече по ДДС по чл. 97а, ал.2 за регистрация по ДДС за доход над 50000лв. Какви документи трябва да приложа към искането за регистрация.

Благодаря.
Благодаря за отговорите. Сега съм по-объркана обаче. Лицето е регистрирано по чл. 97а, ал2. Но вече е достигнало оборот от 50000, но само от ВОд по чл 21, Ал.2. Налага ли се пререгистрация за оборот, щом е достигнат прага.
Сега ще продава консултации по граждански договор и на българския пазар. Следва ли да начисли ДДС, след като е достигнат оборот от 50000лв.
Извинявам се, че така объркващо задавам въпроса си.
 Благодаря много!
Здравейте,

Консултант - свободна професия, регистриран по ЗДДС, защото издава фактури за ЕС, може ли да работи за БГ клиент на граждански договор, а да не издава фактури и съответно да начислява ДДС.
Здравейте, в декларация с месец 13 попълват ли се доходите и осигуровките съответно за месеците, през които лицето не е било самоосигуряващо се, а е работило на трудов договор.
Благодаря.
Моля помогнете ми... За СОЛ без други доходи сега за месец януари трябва ли заедно с Д1 да подава Д6. Преди тази Д6 се подаваше веднъж годишно, сега всеки месец до 25ти ли трябва да я подаван за предишния месец. Подавам декларация само за себе си като СОЛ-консултант.
Благодаря Ви, но много се обърках в указанията и становището.
Благодаря Ви...

За мен най-добрият вариант е да не прилагам нищо. Иначе имам издадени ф-ри, Виес, извлечения от банк. сметка.

Ще опитам да се свържа и с консултантите от НАП, да видя какво им е мнението.
Използвах "трудов договор", защото съм свикнала така от предишните години и сега продължавам да мисля в тази рамка. Трудно ми е да си представя нещата от другата страна. Извинявам се, явно не съм се изразила правилно.
Благодаря за информацията.
Фирмата е от ЕС и е регистрирана по ДДС, съответно аз също.

Не ми е ясно обаче каква бележка трябва да приложа към ГДД за тези си доходи. Те реално са регулярни, а аз не мога да излява от рамката на трудовия договор и смятах, че трябва да ми издадат документ за преведените.

Моля за подробности... по образец (подобие) на какъв документ да изготвя служебната си бележка за доходите като СОЛ.

Благодаря.
Здравейте,

получавам доходи от чуждестранна фирма като консултант. При подаване на ГДД какъв е документа за доходите, които следва да представя. Трябва ли да помоля възложителя да ми издаде "служебна бележка". Тя трябва ли да е преведена.

Благодаря Ви.
Здравейте,

може ли да помоля за потвърждение, че не греша.
Регистрирах се като СОЛ в средата на 2013г. Сега следва да си подам и платя осигуровките за месец януари 2014г. Нали продължавам да си внасям осигуровки на 420лв, тъй като дохода ми като СОЛ за 2012г е бил 0лв, т.е. по-малък от 5400лв. Тогава бях наето лице. Доходът, който ще декларирам за 2013г. и с който съответно ще си изравня в края на годината осигуровките не влияе върху осигурителния ми доход за януари 2014г, а и за всички останали месеци до края на годината.

Благодаря.
Въпросът ми е свързан именно с годишното изравняване...

При подаване на декларация 1 за месец май съм декларирала 15 дни с осиг. вноски. Сега, когато правя изчисления за ГДД се питам какъв ми е осигурителния доход за този месец при това положение.
Ако съм се регистрирал като СОЛ на 10 май и се осигурявам на максимален осигурителен доход, каква е базата на която следва да си изчисля осигуровките за май месец - 2200 или пропорционално за работните дни от тази дата.

Благодаря.
Да, доходите са реално придобити и са над макс. осиг. доход. Избрах да се осигурявам на минимума, защото не желаех авансово да внасям високи осиг. вноски, но сега след като си декларирам реалните доходи, искам, не искам ще трябва да си внеса и осигировките за тях.
Свободна професия.. следва да декларирам доходи от консултантски услуги.
Подавах декларация 1 регулярно всеки месец.
Смятам да подам ГДД до началото на февуари заради отстъпката. Тогава ли трябва да подам и Декларация 6 и съответно на внеса дължимите осигуровки.

Освен ГГД и декларация 6 с месец 13, трябва ли да подам нещо друго, което касае конкретно осигуровките.

Благодаря.
Осигурявах се на 420лв, а сега трябва да коригирам на макс осиг. доход.