Здравейте! Здравно заведение, извършва здравни услуги и други. Може ли да избера здравните ми услуги да са облагаеми?   
 
Отивате в НАП по постоянния ви адрес и декларирате с т.нар. декларация окд5 , че от еди коя си дата започвате дейност като съдружник и във втората фирма. Ако желаете да продължите да се самоосигурявате чрез първоначалната фирма, записвате, че ще се самоосигурявате чрез нея.
Ако желаете да се самоосигуравате чрез втората фирма, съответно пишете нейния БУЛСТАТ на съответното поле. И спирате да се самоосигулявате чрез първата.
А как стои въпроса 2013г. при положение, че опцията "вноските ще внасям през буслтат" я няма в новата окд5?
Искам да попитам какво се случва, ако детето се запише на ясла, но майката иска да продължи отпуска си за отг на дете до 2г. Ще подам декларация за промяна до 3 дена от записването в яслата. Няма да получва майчински. Но може ли да продължи да се води в отпуск по майчинство- с яслата тя не прекратява майчинството, а само спира обезщетението, нали? и продължаваме да си я водим така в декл1. Правилно ли разсъждавам?
 виждам, че по т.23 са необлагаеми, а в същото време точно така са формулирани и в код 25.
тогава за кого важи този код? съвсем се обърках  :hmmm:
здравейте! знам, че много е бистрена темата, но май никъде не се стига до някакъв консенсус.
изплатени командировъчни на работници по трудово правоотношение, не са над двукратния размер трябва ли да се включат в справката по чл.73 с код 25 или не? някакво указание на нап да има по повода?