Товарен автомобил по талон на бензин. Искаме да сложим газова уредба със цел икономическа изгода.
Имаме ли право на ДДС-то за гориво /газ/ в случай , че газовата уредба не е фабрична , а е инсталирана допълнително.
Не трябва ли при услуга да бъде:

В дневник продажби - колона 14 за ДО и колона 15 за ДДС.
Трябва ли да създам протокол по чл 117 при получаване на услуга от държава от ЕС и от трета страна.
Да разбирам, че независимо че стоката се транспортира до друга държава на ЕС , различна от тази на която фактурираме- налице е ВОД или чл.53 ал.1
Имаме продажба. Фактурираме на английска фирма регистрирана по ДДС , обаче клиента иска стоката  да бъде доставена в Испания. Клиента няма регистрация по ДДС в Испания и ще придобива по английския си ДДС номер.

Въпроса е какво основание да сложа за неначисляване на ДДС:

1. чл.17 ал.2
2. чл. 53 ал.1


Благодаря Ви.
През 2014 съм работил на трудов договор, също тъка и съм собственик на фирма, като се осигурявам като СОЛ- не получавам доходи от фирмата си.

Имам ли задължение да подавам декларация по чл.50 за 2014.

Благодаря Ви.
Участваме първоначални в тристрана сделка, но в последствие клиента се отказа от стоката и не ни плати. Сега стоката е в неговата държава при спедитор.

Имаме възможност да продадем стоката на клиент в друга страна на ЕС ( не връщаме стоката до БГ, тъй като ще сме на загуба). Как тогава трябва да отразя покупката и последващата продажба?

Правилно ли е да отразя фактурата в колона 9 в дневника за покупки. Не издавам протокол по чл.117, т.като нямам ВОП.
Основание на фактурата за продажба чл.17 ал.2 в колона 23 в дневник за продажба.

Здравейте,

м.12.2014- 1300 лв възстановяване
м.01.2015- 1000 лв внасяне

Правилен ли е начина за попълване на  справка декларация по-долу- относно приспадането.

кл.50  1000 лв.
кл.70  1300 лв.

Трябва ли да попълвам други приложения.
Колеги, какво  мислите по отговора на въпрос едно. Аз мисля, че трябва да се създаде протокол по чл.117 , тъй като придобивам стоката под VAT номер независимо, че стоката не пристига в БГ. Имам ли право или да послушам данъчните :blush:.
 
На база проформа с по-ниска стойност, която представлява 30% от фактурата.
Представена е проформа фактура на митница за 10000 USD , на база което са начислени и митническите сборове. Фактурата от доставчика е на стойност 40000 USD,  която е платена.

Проблем ли е, че стойностна е фрапиращо голяма между фактура и основата по МД.
Купуваме стока от доставчик, регистриран в Англия, но стоките се намират в Холандия (ние ще ги купим FOB) и ще организираме транспорт, за да ги доставим в Чехия на клиент, регистриран в Чехия.

Имам ли ВОП по придобиването? Трябва ли да издам протокол по чл.117? В кои колони трябва да отнеса сумите.

Относно продажбата имаме ли ВОД по чл. 53 ал.1 или сделката отговаря на хипотезата по чл.17 ал.1 от ЗДДС. Какво основание да пиша на фактурата по продажба. В кои колони да отнеса сумата по фактурата в колоните в дневник продажби.
Издава ли се протокол по чл. 117 при тристранна сделка, когато сме  посредници или отразявам издадената покупна фактура в дневника.
Физическо лице от страна членка не е регистрирано по ДДС, извършва услуга на българска фирма регистрирана по ДДС. Въпросът е как да документирам сделката в дневниците? Услугата е посредническа.

Трябва ли да издам протокол по чл.117 във връзка чл.82 от ЗДДС със ставка 20% ?
В кои колони трябва да се отразят сумите от протокола в двата дневника?

Надявам се въпроса да е зададен коректно.
Здравейте,

Фирмата ни , купува стоки от Германия, и ги продава на турска фирма. Регистрирани сме по ДДС в България. Немската фирма също е регистрирана по ДДС в Германия.
Стоката пътува от Германия до Англия, където турската фирма иска да й доставим стоката.

Реално стоката не напуска пределите на ЕС и няма митническа декларация. Турската фирма няма регистрация по ДДС в Англия и в нито една страна членка .

Въпроса е какво е основанието за неначисляване на ДДС в фактурата за продажба към турската фирма- чл. 17 ал.1, чл.69 или друго основание от ЗДДС?

Благодаря!