Здравейте, за да не отварям цяла тема искам да попитам, каква декларация от банката се изисква, за да послужи пред НОИ за бъдещ болничен? Ще започвам нова работа и искат такова удостоверение. Дадоха ми служебна бележка, че аз (имената ми и ЕГН-то) имам еди каква си сметка и да послужи пред --- празно поле. Това достатъчно ли е?
Момичета, прехвърлих майчинството на баща си, но здравните осигуровки доколкото разбрах, трябва да си ги плаща той (формално беше нает)... Въпросът ми е, може ли той да си ги плаща самостоятелно или трябва през работодателя и размера им от 340 лв майчинство ли зависи? :good:
Благодаря за отговорите  :good:
Елена, много ти благодаря  :good: .
Искам да ви попитам, тъй като съм  прехвърлила втората година майчинство на баща ми, имам ли право да ми издадат болничен от педиатърката на дъщеричката ми или трябва да взимам отпуска, тъй като е болничка :(
Здравейте, искам да ви попитам, когато съм в майчинство втора година, здравните осигуровки от кого се поемат - фирмата, в която работя или от НОИ. Благодаря ви предварително! :wink1:
Благодаря много за отговорите, страхотни сте :good:. По принцип гледам да съм в час, че понякога счетоводителите изпускат по някой документ, а пък нали знаете после колко бързо става и в НОИ ::)
Здравейте отново, може ли да ми помогнете с документите, необходими за прехвърляне на майчинството на баща ми (дядото). Благодаря предварително!
Благодаря ви за отговорите. Да, баща ми има доста над 12 месеца трудов стаж, така ме няма да е проблем  :good:. И да, родила дъв 10 дни преди термип, нямам представа кога изтичат 410 дни, термина ми е на 15ти май...  :noexpression:
Здравейте, искам да прехвърля майчинство на баща ми на дете след годинката. Той не работи от няколко години, но сега е назначен и ще има половин месец трудов стаж, това вчита ли се и ще може ли да взима възнаграждението от 340лв.?
На мен първата година ми изтича на термина 15 май, това значи ли че на 16ти съм на работа или на 15ти?
Благодаря предварително!
Няма да спадне осигурителния Ви доход и няма да повлияе на размера на обзещетението, ако ползвате болнични през март и април.
Отпуската Ви няма да изгори и няма как да Ви се плати. Ще я ползвате през 2016 год., ако ползвате всички отпуски за гледане на дете.
Много ви благодаря за отговорите! :wink1:
Здравейте, бих искала да Ви попитам, живот и здраве, трябва да излезна в майчинство през юни месец, а 45-те ми дни болничен започват да текът от 6ти май. Интересува ме, ако излезна в болничен за месец март и април, ще ми спадне ли осигурителния доход за тези месеци? Използвах калкулатора в сайта за изчисляване на майчинство 2014 като за последните два месеца попълвам следните данни Например:
Бруто заплата - 1000 лв
1000/20 (работни дни за двата месеца) * 80% (болнични) = 40лв. на ден
След това в полето Болнични на калкулатора умножавам броя работни дни за съответние месеци - 20 * 40 = 800лв. Т.е. попълвам в полето болнични 800лв., а другите полета оставам празни.
По правилния начин ли изчислявам съответните болнични?   
Имам и питане за съответната отпуска - ако не я взема до излизането ми в майчинство какво ще стане с нея - ще се прехвърли ли за 2015 (20 работни дни) или трябва да ми бъде изплатена, за да не изгори?
Благодаря Ви.