Подайте с ел.подпис. Наскоро пуснах пропусната Декл.1 за мес.09.2009 год.
С-мата я прие без никакъв проблем.
Няма такива положения в КСО-то. След като е на трудов договор - дължат се всички осигуровки. Ако има над 50% инвалидност - не се дължи данък до определена сума (за справка чл.18 от ЗДДФЛ).
И аз така си мислех, но след като човека ми каза, че това го знае от счетоводна къща, занимаваща се с оформяне на документи за пенсиониране, направо се усъмних в себе си.
Благодаря.
Здравейте, пенсионер по болест, който работи на трудов договор твърди, че за него осигурителни вноски не се дължали. Някой може ли да ми помогне? Благодаря предварително.
Ако имате възможност сложете печат, както обича да казва един мой познат адвокат: "Администрацията много се радва на печатите, слагайте ги навсякъде, дори и да не трябва" :o)))  Шегата на страна, има вероятност да Ви върнат документите и при отказ отново ще дължите такса. Бяха ми върнали документ, който беше сканиран черно бял и не се виждаше синия печат и сини подписите.
А за командировките на собственика на ЕООД ? Включват ли се в справката по чл.73? Изчетох всякакви мнения - за и против - и не мога да реша? Някой да сподели ,дали при проверка от НАП, са искали справката по чл.73? Благодаря предварително!


Командировъчните в допустимия по Наредбата размер - е необлагаем за съдружници, необлагаеми са дори и за собственици на ЕТ.
Така, че по чл.73 не мисля, че е редно да се включват суми от командировъчни.

Съгласно чл. 24, ал. 2, т. 5 ЗДДФЛ, в облагаемия доход от трудови правоотношения не се включва стойността на:
а) пътните и квартирните пари, доказани документално по реда на действащото законодателство;
б) дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, посочен в нормативен акт.

http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=454:tp062009&catid=13:fipbest&Itemid=35
На 20.03.2013 ходих до НАП в София за пропусната да се плати здравна вноска мес.03.2012 год. и неподадена навреме Декл.7
Предложиха ми да подам Декл.7 и ми казаха, че ДА глоби има, но за момента не глобявали.
Така, че побързайте и не го оставяйте за по-нататък.
В брой не, само по банков път.
А ако случайно решите да разбиете плащането в брой на по-малки суми - също не може, тъй като касае 1 основание на плащане.
Това е разход за външна услуга и не се внася данък.
И моя излезна автоматично, но трябва да се натисне отново потвърди, защото излиза инфо, че не е намерен отчет.
Аз пък нали се заканих да опитам и ето какво стана.
Пуснах декларация за неактивност в НСИ за фирма със 115 лв приходи и 166 лв. разходи. Няма активи, няма амортизации, няма персонал и реално подава от февруари нулеви декларации по ДДС, а от октомври и СОЛа е с прекъсната дейност.
За да се пуснат отчети в НСИ, те трябва да са нулеви, защото са в хиляди лева, а такива не се приемат.
От друга страна, според чл. 92, ал. 4, ГОД не подават данъчно задължените лица, които едновременно са изпълнили следните условия:
1.не са извършвали дейност през годината;
2.не са отчели приходи или разходи за годината съгласно счетоводното законодателство.
Веднага получих вх.№ от НСИ.
Опитах да подам декларацията в НАП, но там ми даваше, че не намира отчет на задълженото лице, както го е описала didil. Не съобразих, че може да е заради твърде краткото време от подаването на едната до другата декларации.
Реших да опитам по друг начин.
Попълних декларация с баркод и вписах входящия номер от НСИ.
Опитах отново да подам декларацията, но не чрез попълване, а чрез импорт на генерирания файл и се получи.

Ама все пак ме гложди, че не е според буквата на закона съчетаването на декларация за неактивност и образец 1010, пък били и пренебрежимо незначителни сумите. Но, от друга страна, не е в противоречие с духа на закона и практиката? :hmmm:



Дори и да впишете вх.номер от НСИ в ГДД пак няма да я приеме системата на НАП. Изчакайте поне 1 пълен работен ден и на другия опитайте. Аз също бях вписала вх.номер, но излизаше съобщение - не го намира...
Ако и тогава не се получи, опитайте на инфо телефона на НАП.
2 бр. ГДД подадох до сега - просто всичко е въпрос на време...което ще се окаже доста глупаво, ако някой реши да подава с ел.подпис ГДД в последните 2 работни дни. И тогава чудното ще е - за какво е този ел.подпис, ако чакаш вх.номер от НСИ да се обнови в с-мата на НАП.
ХХХХХ,
Да питам и аз.  :smile1:
Правили ли сте го това с ел.подпис и най-вече дали излиза вх.№ от декларацията за неактивност в НСИ? и може ли да се цитира в 1010?
Питам, защото ми се вижда най-правилно да се подаде така, както сте написали, но не знам как практически ще реагират системите на статистиката и данъчните...

Ако пуснете отчетите с ел. подпис в НСИ - веднага излиза входящия номер, но чак след около 1 ден закъснение се появява в системата на НАП.
 т.е пуснах в понеделник към обяд в НСИ ГФО с ел.подпис и дълго време в сайта на НАП даваше - че не намира подаден отчет, на др.ден пак пробвах да пусна годишната декларация - и изведнъж го намери.
Заверявах ОК преди 1 седмица. Самоосигуряващ се, без други доходи и без подаване на изравнителни данни по годишни декларации.
Искаха само колони 3, 6, 9 - нищо друго.

Ако има изравняване по годишни декларации, тогава се попълват колони 10 и 11
Искаха и годишните декларации на Дружеството и неговите, ако има такива.
А при подаване на декл. по чл.92 ЗКПО с ел.подпис, одиторския доклад представя ли се и как се прикача.
Предишни години винаги съм носила всичко на хартия и са ги прибирали в НАП, но сега  реших да съм в крак с модата и ето започнаха терзанията.
Благодаря предварително.
Съдружници в ООД, полагащи личен труд, без да получават възнаграждение за труда си, а се самоосигуряват на избран от тях доход - ДА, ПОДАВА СЕ Декларация - Това ми отговориха от Инспекция по труда.

Обосновката на Инспекцията по труда в София беше, че съдружниците също могат да получат трудова злополука по време на работата си.


За моята фирма мога да кажа ,че не са отразили декл.55 от м.01, а сумите който съм платила по нея са разнесли като ДДС. За платеният в срок данък в/у разходите са ми сложили 1,28лихва ??? Явно ще трябва да ходя до НАП :no:

Не си губете времете да ходите до НАП.
В НАП Център София отговорът от 15 дни насам е "вече нямаме достъп да обвързваме плащанията и задълженията. До края на март се надяваме да се оправи само от системата."
Или просто - пишете Заявления, входирайте ги в Деловодството и чакайте обаждане до 1 месец. Все още се обаждат по молбите и има надежда да отстранят проблема.
Поредната недомислица на НАП. Те решили, че така ще помогнат на хората, ама ... пак -ц. Имам достъп до 3 фирми и 2 физически лица.
В Задълженията си стоят суми, които чакат погасяване до 30.04.2013, в Справката за плащанията е надплатено и там виси надплатеното.
Ти продължаваш да си натрупваш всеки месец нови и нови задължения, които не се погасяват навреме и кашата е пълна.
Дори и да имаш наплатени суми по едната справка, пак си длъжник по другата справка. Смайващо са го направили.  :bow: Важното е, все нещо да дължиш, колкото и да си надплатил.
Това с отпадането по давност се оказа пълна измама.
Подадох молба на 21.01.2013 в НАП офис Център, получих си входящия номер и дори разбрах на кого е разпределена молбата ми - на публичен изпълнител.
Да, но в НАП очакват някакъв официален отговор от НОЙ, тъй като - ако се погаси по давност задължение, НОЙ може да не приеме погасения период за осигурителен стаж на човека. Публичния изпълнител отговори, че за момента изчакват обработката на молбите за отпадане на стари задължения. До кога не се знае - чакат становището на НОЙ.
И другия невероятен куриоз беше, че мое плащане в края на януари 2013 е погасило осигурителни задължения от 2005 и 2006 година. Когато попитах в счетоводството Защо? Ми отговориха "Ами, не би трябвало, ама така е станало."
На въпроса Какво мога да направя? Отговорът беше - Нищо.
 
А защо трябва да акт, тази е коригираща или просто не е подадена когато трябва.

Подавана е с нули, вместо с реалните суми и за НАП все едно не е подавана.
Ура, подадох Декларация 6 на съдружник за 2011 год. с ел.подпис и представете си - мина, е автоматично начислиха лихва от 160 лв, но поне няма Акт.
Въпреки, че на 2 пъти ходих със съдружника до НАП Център и там категорично отказваха да напишат Акта, имали много работа, спешно ли ни било...и посъветваха под сурдинка, да изчакаме 01.05.2013 и отпадала глобата по давност. Що за малоумна история, и "тайни съвети" не знам - смайващо беше. 2-ма различни служители с един и същ съвет и огромно нежелание да напишат Акта.
2009 е ставало така, но явно нещо са попроменили в НАП. И аз пробвах през фирмата да подам 13-ка на съдружник. Не се получи. Направих Заявление с ЕГН-тата им на моя ел.подпис и сега ги чакам да намерят време да отидат до НАП да подтвърдят съгласието си.