Аааа  bobo,това с предварително подписаната молба за освобождаване е супер грубо. Нашата фирма е достатъчно коректна и лоялна към работниците си  и в случая се чудя дали да не поканя въпросното лице да си подаде само молба за освобождаване, вместо дисциплинарно да го уволним. Но като се има впредвид, че е пред пенсия.........ситуацият а става доста сложна.
Благодаря много на Светла Керчева! Наистина  статията ще ми е от полза! Мерси!
Да за писмените обяснения и аз си го мислех, макар че човека може и да се открие,  напечелил се е в чужбина и е вече в България. Там е работата, че не е на изпитателен срок. Ще го "поканя" за писмени обяснения, но съм сигурна че няма да уважи молбата ми. А без тези обяснения ще си имаме проблеми един ден в съда.
Мисля, че това не е единствен такъв случай. При нас вече за трети път се случва, но след време се връщат пак на работа във фирмата. Крайно време е да се вземат някакви мерки. Ще изкачам още  някой колега да помогне с коментар.
Колеги, имам следната ситуация във фирмата. Наш работник, който беше в болнични около месец, след приключване на същите не се яви на работа. В последствие разбрахме,че е заминал в чужбина на работа. Не ни е уведомил, нито си е подал молба за отпуск. Вече втори месец фирмата му плаща здравни осигуровки, а по принуда го водим в неплатен отпуск. Питането ми е , по какъв член от КТ можем да го освободим, макар че много сме закъсняли за дисциплинарно уволнение.Мерси!
Благодаря на всички, които се отзоваха на питането ми. Явно нямам друг избор и ще заведа актива като "намерен" при инвентаризация и тогава ще издам фактура за продажба.
Абсолютно никакъв документ нямаме. Дадоха ни го втора употреба и неработещ.
Фирма продава на частно лице мини челен товарач /т.н. бобкат/. Тъй като същия преди време е получен без документ - като бонус към друга техника, сега няма как да го продадем с фактура. Възможно ли е на клиента да издадем договор за покупко-продажба, заверен в нотариус? Или какъв друг вариант бихме могли да приложим, така че купувача да разполага с изряден документ за покупка?
Колеги, имам следния проблем за разрешаване: по извънсъдебно споразумение с клиент, получихме сума, която е лихва за забавено плащане. Клиентът претендира да издадем фактура за тази лихва. Според Вас достатъчен документ ли е  извънсъдебното споразумение, за да можем и двете страни да осчетоводим  сумата за лихвата? Благодаря!