Благодаря за точния отговор.  :bow:
И аз мислех така, но все се надявах да се измъкна  :blink:
Здравейте!
През 2014 имаме нетни приходи от извършени услуги 320 000 лв. и намаление на незавършено производство 35 000 лв. В ОПР, група  І. "Нетни приходи от продажби" имаме общо 285 000 лв.
Съгласно чл. 83, ал.2, т.1 от ЗКПО авансови вноски не правят фирмите с нетни приходи от продажби под 300 000 лв. Не ми е ясно какво включват тези нетни приходи от продажби  - само нетните приходи от услуги /при нас 320 хил.лв./ или цифрата от ОПР Общо по група І /при нас 285 хил.лв./ Трябва ли да правим авансови вноски или не?
Предварително благодаря на отзовалите се.

Може би не съм задала въпроса като трябва. Интересувам се от реда за признаване на трудов стаж, придобит в Германия, за бъдещо пенсиониране, болнични, обезщетения и т.н. в България. И по-точно какво трябва да направи предварително преди сключване на договора или малко след това. И кой трябва да го направи - работникът или работодателя? Или /както разбирам/ документът, удостоверяващ стажа в Германия, ще бъде издаден впоследствие след приключване на договора при поискване от работника?

Относно здравното - синът ми е в Германия от м.10.2013. Тъй като до края на 2013 оставаха по-малко от 183 дни, то преди заминаването не е подал декларация за спиране на здравното осигуряване. По план трябваше да завърши един курс на обучение и да се върне до м.06.2014 /пак под 183 дни/, но нещата се проточиха... и продължихме да внасяме по 16,80 до м. август вкл.  Сега му предлагат работа и вероятно ще остане до м.3.2015. Със всичките осигуровки. Не, че съм за 6*16,80, но с удоволствие бих ги спестила. 
От това, което прочетох, разбрах, че тези, които са длъжни сами да се осигуряват за здраве и напускат страната за повече от 183 дни подават декларация за спиране на ЗО, а като се върнат трябва да внесат ЗС още 6 месеца за да се водят здравноосигурени. Не ми е ясно това само за тези дето сами се осигуряват ли се отнася или и за тези, които са здравноосигурени в чужбина по силата на трудов договор? В посочените разяснения прочетох, че когато има трудов договор в ЕС, си взема от там документ, носи го в НАП и оправят здравноосигурителния статус. А до представянето на този документ се води с прекъснати права. Така ли е?
Здравейте!
 Синът ми ще почва работа в Германия на ТД. Интересува ме какво трябва да се направи, че да се признае този стаж в България. Трябва ли да се вадят някакви документи от НОИ, НАП или друга служба в България или трябва да се изисква някакъв документ от немския работодател?
 Какъв е реда за прекъсване на здравното осигуряване в България? Ако има значение ТД е постоянен с 6 месеца пробен период.
 Предпочитам конкретен отговор, но ще се радвам и на насочване към нормативите, които уреждат подобни ситуации.
 Междувременно започвам да се ровя в ЗЗО и КСО.
Предварително благодаря на всички, които ще ми обърнат внимание.