Благодаря ви за търпението и отговорите. Ще направим справка със сигурност.
Между другото, видях, че ОКд5 вече може да се подава и с ел. подпис. До скоро не можеше.
Но в случая за нас май е по-добре на гише, за да попитаме какво точно да подаваме.
И аз се оплетох.
А какво да доказва при заверката на осиг. книжка? Ако е за дохода-той е под тази сума и сега, и през 2013.
Ох, това осигуряване ми е много слабо място...........
А какво точно се попълва в ОКд5, че ЗП действа без да се осигурява от там? Нито ще прекъсне, нито ще прекрати дейността си като ЗП. Не трябва ли просто да подаде от новата фирма ЕООД 3, през която ще се осигурява?
Извинявам се за глупавите въпроси.
А тъй като като ЗП е заявил осигуряване на големия процент, трябва ли за новата фирма да заяви поне до края на годината големия процент или може от септември да започне да се осигурява на малкия? Май не може току така по средата на годината да се осигурява на различни проценти, макар и на различни основания.
Ха, сега пък бил и земеделски производител и за тази си дейност има подадена преди две години Окд5. Много фирми, много нещо и почти никаква дейност - колкото да не е без хич :blink:
Така че нещата май се решиха - за юли и август го осигурявам като ЗП, но върху 420 лв., а не минимума за ЗП - 300 лв. А от 01.09. подавам ОКд5 за фирмата, от която иска да се осигурява. Така май става, а?
Само третата извършва дейност, заради това за първите две е подадена ОКд5 за прекъсване на дейността от началото на юли. С идеята, че ще осигурява от действащата трета фирма, но се оказа, че за нея не е подавана ОКд5.
А защо да не може със задна дата ОКд5? Мислех, че просто подлежи на глоба, а ако е изтекъл давностен срок, дори и не подлежи. Той така или иначе е осигуряван от друга фирма.
Извинявам се, не че не ви вярвам, че не може да се подава със задна дата, но просто не съм го чувала.
Здравейте! Ситуацията е следната: Лице с 3 фирми - ЕООД. Досега се е осигурявал като СОЛ от едната от тях - ЕООД 1. Но сега е подал декларация за прекъсване на дейност на ЕООД 1 и ЕООД 2. Остава да се осигурява през ЕООД 3, но разбира че навремето, когато е започвал дейност с ЕООД 3 през 2006 год., не е подал ОКд5 и не фигурира в системата, че може да се осигурява от нея. Може ли сега да подаде декларация за започване на дейност през 2006 г.? Дали ще има санкции - уж давностния срок е 2 години, но четох коментари, че за ОКд5 не важи? А той имаше намерени от юли да се осигурява от нея, тйъ като за другите фирми е подал декл. за прекъсване. Сега до 25.08. трябва да подам Д1 и да плати осигуровки.
И аз имам подобен казус и принципно съм съгласна с горното, но се питам, дали така ще минат декларациите, защото сега нали вече се подават едновременно Д1 и Д6 и освен това трябва да има и съвпадение на сумите. Ако сумата за обезщетението по чл.220 се опише само в Д6, как ще има съвпадение? Някой подавал ли е така?
Здравейте на всички във форума!
Имам малко заплетен случай и моля за вашата помощ. Признавам, че ТРЗ, КТ, КСО и т.н. не са ми най-силната страна.
Случаят е следният: Имам лице, което е работило по трудов договор, който обаче е прекратен поради намаляване обема на работа. В същото време обаче това лице има и други "дейности" , но само на хартия.
1.Собственик е на капитала на 2 ЕООД-та. Едното на работи от години и за него собственикът е подал декларация в НАП за прекъсване на дейността. Другото ЕООД работи /макар и хилаво/, но там има назначен управител по ДУК, поради което също има подадена декларация за прекратяване на трудовата дейност, за да не се осигурява и от там. От там той наистина няма доходи.
2. За капак на всичко /и уж за подпомагане на бюджета/ е решил да се занимава със земеделие и е регистриран ЗП. Там обаче тази година също не се получава нищо и сега също ще подава декларация за прекъсване на дейност.
Не коментирам решенията му за дейностите, които извършва.
Само питам, дали ще му бъде отпуснато обезщетение за безработица при положение, че има ЕООД-та и е ЗП? Иначе според мен отговаря на условия на чл.54а от КСО за право на парично обезщетение. Има и около 14 години непрекъснат стаж.