Благодаря, а трябва ли по някакъв начин да отговоря на НАП, че има корекция в перата на баланса?
Здравейте, при подаване на отчетите в НСИ и ТР и след пуснато съобщение от НАП за "касова наличност" установих, че в подадените отчети, банковите наличности са отразени в перото касови наличности. Как може да се коригира това?
Чл.22 (6) от ДОПК- Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ деня, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния му ден.
Защо да е изпуснат? 5 дни от датата на сделката се пада на 1-ви.
Здравете, имаме нотариална сделка (данъчно събитие)  на 27.12.2016г. Мога ли да издам фактурата на 02.01.2017, впредвид това, че 01,01 е почивен ден.
Поздрави!
И още нещо, Суперфицията е на 27.12.2016. Фактурите за замяната сме ги издали на 02.01.2017. Не е проблем нали?
Здравейте, как е правилно да се отнесе правото на строеж при суперфиция, фактурирано ни от учредителя в нашите ДДС дневници, като Услуга или Стока?
Поздрави
Здравейте, имаме предварителен договор за покупка на недвижим имот. Платили сме 20% от договора и сме получили данъчна фактура за авансовото плащане. Останалите 80% ще се платят до края на 06.2017, когато ще е и нотариалната сделка. НАП отказва възтановяването на ДДС по фактурата за аванса, щели да го възтановят след сделката. Знаете ли на кой член от закона се позовават?
Поздрави.
Фирма Х има разрешение за строеж на 3 сгради в затворен комплекс. Вещи лица оценяват правото на строеж на сграда1 за 100е/м2. Фирма Х апортира правото на строеж в новоучредена фирма Y . Фирма Х си е  инвеститор на целия проект, всички фактури за строителството и за трите сгради се фактурират от подизпълнителите на фирма Х.
 Конкректните ми въпроси са:
1, Трябва ли фирма Х да префактурира разходите за строителството на сграда 1, на новоучредената фирма Y и Кога (ежемесечно или може и на АКТ 16 наведжъж)?
2, След апорта, фирма Y е реалния собственик на апартаментите в сграда1, при продажбата си начислява ДДС и образува печалба от разликата межди продажната цена и образуваната себестойност от правото на строеж и натрупаните СМР ли?
Поздрави и успешен ден!
Здравейте, имам следния казус. Фирмата ни апортира право на строеж на апартаменти в капитала на ново дружество, след оценка от вещи лица. Новото дружество с тази сделка трябва да се регистрира по ЗДДС. Дружеството, което апортира апартаментите си ползва данъчния кредит по време на строителството. След като сградата има АКТ 16, предполагам, че оценката в началото на апорта е и себестойност на апартаментите за новото дружество. При тяхната продажба новото дружество ще се дължи ДДС за продажбата, а печалбата ще е разликата между продажната цена и оценката от вещите лица при апорта. Прав ли съм или има някои особености?
Поздрави
Здравейте, фирмата ни придобива чрез суперфиция имот, върху който ще строи 3 сгради. Една от сградите остава за собствениците на терена, останалите две при нас. В самото начало на строителството, фирмата ни апортира правото на строеж за една от нашите сгради в своя дъщерна фирма. При самия апорт ДДС не е дължим, доколкото знам, ни какво става със строителството на самата сграда. Строителя ни фактурира СМР, а ние от своя страна имаме ли някакво задължение да фактурираме на дружеството, което е приело сградата при апорта? Тук нещо ми се губи и тотално се обърках какво става с натрупаното СМР за въпросната сграда.
Здравейте, фирмата ни регистрирана в България извършва ежемесечно износ за фирма в ЮАР на стоки от страната ни, като начислява ДДС със ставка 0.
Предстои ни да закупим машина от Литва и да я изнесем директно към ЮАР без да влиза в страната ни. Дали ще има нещо по- особено при този случай.
Здравейте, питането ми е следното. Местно ФЛ притежава 100% от дяловете на местно ЮЛ (Капитала е 30 000 лева)  . Продава 50% от своите дялове на чуждестранно ЮЛ, което му превежда сумата от 100 000 лева.в личната сметка.
Никога не съм извършвал операциите, но според мен:
1, Капитала ще си остане 30 000 лева и дружеството ще е ООД
2, ФЛ ще дължи данък върху 135 000 доход.
Има ли нещо по- особено тук?
Поздрави