Здравейте!
ИЗвинявам се вероятно глупавия въпрос, но дали има някакво специфично изискване за заемане длъжност "Пазач-портиер"? Тези хора ще работят на портала по график през деня от 8 до 20 часа два дни и два дни ще почиват, но се опасяваме от някакви специфични наредби и изисквания или регистрации.
Благодаря много за разясненията!
Здравейте!
Бих помолил за становище по следния въпрос. Дъщеря ми и приятеля й ще правят малко магазинче и са регистрирали ООД в което и двамата са съдружници и управители. Тъй като работите с разходите са планирани до крайност, но практическите аспекти на начинанието не се знае точно какви ще бъдат, възможно лиже те и да продават в магазина. Човека, който ин е регистрирал фирмата не е уточнил възнаграждение и им казал, че няма проблем с институциите да бъдат и управители и същевременно да работят, ако са самоосигурени.
Благодаря!
Много благодаря за отговорите! А саможда попитам информативно-ако евентуално се окаже, че някой работник е изчерпал платения си отпуск, как се процедира в подобна ситуация? Нямаме подобен случай, но за всеки случай - ако и той излезе в платен другите работници с право ще се обидят...
Здравейте дами и господа!
Ще си позволя пак да ви попитам нещо. Желаем да пуснем целия персонал на дружеството в платен отпуск 5 работни дни, за да използваме и почивните дни около 22.09 и хората да имат по-дълга почивка. В нашия правилник изрично е посочено, че работодателя може да предпстави платен отпуск на всички работещи ефновременно.
Пуснали сме заповед за конкретния период на основание чл. 37б, ал. 1, т. 2 от НРВПО и във връзка с чл. 173, ал.1 и ал.4 от КТ и всеки работник е запознат с нея срещу подпис. Питането ми е трябва ли да пише и молби персонала.
Благодаря за вниманието!!
Здравейте!
Позволявам си да задам един въпрос, тъй като имаме разминавания в мненията с колежките. Предстои да назначим едно момиче, което ще идва да помага в офиса през определени дни. Тъй като то има и регистриран трудов договор към момента, коректното основание чл. 114 ли е, или чл. 111, при положение, че все пак говорим за допълнителен договор, но за определени дни(тук действително говорим за такива, като се натрупа документация за разпределяне, а не за икономия на осигуровки и дребни хитринки - така или иначе човека ще получава и осигурява на реална заплата, която е по-висока от тази за дните)? Некоректно ли е да се сключи само на основание чл. 114КТ без прочие усложнения - все пак водещото в случая е, че ще се работи определени дни? Може ли да се включи и клауза за изпитване по чл. 70 уговорена за дете страни? Колежката желае да е чл.111 във връзка с чл. 114, аз съм против, но при това положение кое основание ще се декларира в уведомлението по чл. 62?
И накрая, ако договора се прекрати по чл. 334 от КТ, с предизвестие от 15 дни, дължи ли се някакво обезщетение от някоя от страните, която е проявила инициативата? Не желаем да го прекратяваме и се надяваме човека да остане и помага в напрегнати моменти, но все пак искаме да имаме и някакво спокойствие, ако излезе некоректен и се разделим при облекчени условия и без формалности.
Благодаря ви много!