Здравейте,

Може и темата да се повтаря за което моля, да ме извините, може ли назначен служител по чл.67 ал.1 т. 1 в полза на работодател може ли да му прекратим договора (освобождаваме го )на служителя с чл.71 ал.1 КТ или съм задължена само по чл.325? Понеже ТРЗ служителя ни напусна и решихме да пуснем едно запитване тук във форума.
По този начин ще има ли браво на борса лицето???? и какъв ще е срока  за получаването му????? Осигурявал се е повече от 18 месеца и не е получавал борса от 2018 год.
Понеже изчетохме тези изисквания.
Моля за мнение.

Благодаря на отзовалите се.
Да и моето мнение е такова, но все пак реших и аз да попита.
Аз не разбрах, фирмата отпуска кредит на служителя ви ли ? Нали деклрацията обхваща последното тримесечие, защо не обхваща годините назад.
Добре аз искам да попитам какво мислите за моя казус имам следната операция - 503 банка захранена от с-ка 107 лична да със сума от 25 хил. за м.07.2023 декларира ли се?
Здравейте,

Може ли малко разяснение по по вида и срока за подаване на тази декларация/ качена в заглавието на темата ми/.
Имаме нова  фирма, която  е ЕТ зем.производител, единственото което виждам, че е подавал с ел. подпис, като ЕТ /Декларация по чл. 87а от ЗКПО за деклариране вида и размера на авансовите вноски и по чл. 88 от ЗКПО за промени на авансовите вноски/.Авансовите вноски са му тримесечни, но в сайта на НАП намерих че три пъти годишно се подава Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължимите данъци, може ли някой който има мнение по въпроса да сподели, начин вид на попълване. Може ли с ел.подпис или на място трябва?
Благодаря !
Много благодаря, благодарна съм че има такива хора като Вас.
Бъдете живи и здрави!
Благодаря за изчерпателният отговор, ако сумата е под 50 хил. лева не се декларира нали така?  Само на този въпрос сте пропуснали да ми отбележете огговор.

Благодаря отново и лек ден.
Ако фирмата е предоставила заем на физическото лице / собственика на фирмата /, отново ли се декларират ?
И говорим само за месеците август, септември и октомври, т.е ако през тези 3 месеца има сума до 50 хил. лв трябва ли и да се декларира до 15 ноември?
Точно така, правилно сте разбрали въпроса ми. Какво е вашето предложение ?
Здравейте,

Моля за мнения по темата или препращане на линк към вече създадена такава тема, ако съществува.
Казусът е следният имаме нов клиент, който има задължения и няколко вземания по партньори. До сега са ги водели в excel, тези партньори и там  са отмятани при плащанията, реално в счетоводният продукт на микроинвест, не е отразявано.
Проблема е, че има и такива партньори от 2014 год.
Въпросът ми е може ли това да се отрази, като счетоводни с-ки? Какви трябва да са те?
До сега не сме се сблъсквали с такъв проблем:)

Благодаря на отзовалите се!
Тук все се питаме кой какво декларира, четем и всеки по различен начин го тълкува.
Голяма каша ще стане с това кой какво трябва да декларира.
Аз от прочетеното тълкувам следното, ние сме ЕТ по ДДС, няма /дивиденти/, няма касова наличност над 50 хил и НЕ СЕ ДЕКЛАРИРА нищо, към 15.11.23г. за периода 15.10.2023 год.
Моля, за комуникация отново по тази тема, времето наближава.

Лек ден,
Благодаря  на отзовалите по темата:)


тези фактури трябва ли да ги отразявам някъде? Или самото плащане което ще направя  прилагам към договорите които имам?
Здравейте,
имам следният казус, молбата ми е за помощ както за разяснение така и за вид на осчетоводяване. Фирма Х ни издава фактура не на ЕТ, а ни издава фактура на ФЛ  за рента 21/22, основание за неначисляване на ДДС чл 45.ал.1 ЗДДС. Понеже тези имоти са на ФЛ а не на ЕТ, имаме договор подписан със фирмата, какво трябва да направим тези фактури не влизат в дневници, къде е редно да се отразят понеже са издадени в месец 12.2022 год?

Благодаря предварително за уточненията и съветите от ваша страна!
Здравейте,
имам следният казус, молбата ми е за помощ както за разяснение така и за вид на осчетоводяване. Фирма Х ни издава фактура не на ЕТ, а ни издава фактура на ФЛ  за рента 21/22, основание за неначисляване на ДДС чл 45.ал.1 ЗДДС. Понеже тези имоти са на ФЛ а не на ЕТ, имаме договор подписан със фирмата, какво трябва да направим тези фактури не влизат в дневници, къде е редно да се отразят понеже са издадени в месец 12.2022 год?

Благодаря предварително за уточненията и съветите от ваша страна!
Дма, платена е цялата и аз се изненадах като видях след доставката тази фактура.
Здравейте,

имам следното питане имам издадена фактура от Германия, без ДДС ще се начисли протокол и в двата дневника, но във самата фактура освен че имам стойност на машината 20 хил евро, имам и доставка 2 хил.евро имам и технически преглед на машината 300 евро. Как е най точно да бъде осчетоводена самата фактура, като отделни пера или в едно общо перо? Т.е кой сметки да включа?
След доставка на машината ми предадоха отново същата фактура със същият номер, опис на всички тези суми,който съм описала по горе само крайната сума за плащане е със знак минус, трябва ли и тази отрицателна сума да влиза в дневника за покупки?

Благодаря ви предварително.
Здравейте,
може ли за малко помощ  понеже за първи път се сблъсквам с това дадено лице да ми излиза в майчинство.
Жената ще ми представи първият си болничен(45 дена преди термина на раждане).До тук добре, вписвам приложение №9, майката има 14 дни платен отпуск, та въпросте ми са следните:
1- Тези 14 дни отпуск, могат ли да останат за периода в който се върне на работа? или мога да прехвърля само 10 дни стоят и чакат до 2025 год когато трябва да се върне?4 дни я карам да излезе в отпуск до 09.12.2022год?
2-Подавам приложение №9,ако детето се роди преди термина, коригирам болничният ли ?
След тези 45 дни, ще ми представи друг болничен за 135дни, нали така ?
3- За месец декември и изплащам сумата по ведомост до дата 09.12.2022 год която и се полага, от там на следват НОИ.
4-В декларация обр1 и обр.6 нещо по различно правя ли ?при подаването им?
Тези болнични има ли някакъв период за подаване в рамките на 1 седмица, илидо 10 число следващ месеца за който се отнася?
НЕ СЪМ ТРЗ ПО ЗАМЕСТВАНЕ СЪМ.
Благодаря на всички за отделеното време.
Лек ден.
Здравейте,

може ли малко информация относно това съобщение на НАП. Понеже сме ЕТ трябва ли да се подава нещо, как мога да проверя за предходна година има ли нещо подавано от старите колеги?
Моля, ако някой подава да направи малко разяснение по въпроса. И кой попадат в това число ? Благодаря!
Здравейте,

Имам нужда от мнение по следният казус. На един от служителите искат от 1 септември 2022 г, да му направя допълнително споразумение за увеличена заплата? Вече са начислени заплатите ,но не са изплатени все още, на програмата и е зададено да изчислява и клас прослужено време, когато му пусна допълнително споразумение освен вписване на РЗ в трудовата книжка, какво друго трябва да му издам?
Малко се обърках, например как да му я изчисля, ако нетната заплата например да стане 1500 лв? или 1000 лв ? трябва ли да влезе класа или не ? Колко ще му е брутната заплата на тези суми?
Така като не се занимавам с ТРЗ, а се налага този месец, моля за мнение и съвет.
Благодаря предварително за отделеното време и съдействие.