За заплата няма ограничение - по ДУ може да е и 0.00 лв, освен това няма контрола за МОД, защото човекът може и да има и друг доход и да скача над максималния. Програмата няма как да зесече това. Контролите са за Тр.договори, защо при наличие и на други доходи - Труд. договор е на първо място.
И аз имам един въпрос по темата (извинете, че използвам тази).

Фирма без дейност- отдавна.. Голяма неразпределена печалба от минали години/и голяма касова наличност/. Собственикът иска да направи дарение на физическо лице с голяма инвалидност.
Има ли право, при положение , че печалбата е обложена - би трябвало да няма ограничение в размера?
С ГДД 2001-Б  подава ли се друго приложение за възстановяване (освен СБ по чл.45 от работодателя)?
 И може ли да се подаде от друго лице в НАП? Сигурно трябва да се носи пълномощно?
Само да вметна за информация на колеги, които биха имали подобен казус.
На "моя" прокурист му завериха най-сетне ОК така, както е плащано и отразявано в Д1. Подадох писмена молба за заверката и може би просто попаднах на друг ревизор.
Приложих към Договора за прокура едно допълнително споразумение за работа в точно определените периоди. Та .. мина.
Щом по ГД има плащане - отнасяте си го в разход (по проекта). Самото финансиране - в разчет. И... чакате парите :)
ЕЕЕЕ, това е върха! Аз не се натискам да извършвам "адвокатски" услуги, но разните заявления и др .подобни, които гражданите имат право и сами да си пишат ще ги отрежат! Това е то - адвокати ще ни вземат работата и накрая - клиента пак ще вика "за какво ви плащаме, като всичко ми върши адвоката"!
"Коригиращите заместваха редовните, не ги натрупваха /нали така беше/.Отново с код за вид осигурен 12.Без коригиращи за месеците в болничен."  - Да така е, според мен. С уговорката, че не става дума за ЕТ.
Мдаа, днес в НОИ ми казаха, че болничните за 2015 ще се приемат след 20 януари. Смятат, че ще има ново обновяване на програмата.
Какъв номер на болничен въвеждате в програмата - за новите от януари? Този, който виждам е "Е2014......." не го приема програмата. Серия "Е" не се приема, а без серия не мога да продължа.
В справката с ПИК - за ЕТ-та - всички задължения излизат едновременно и по ЕГН (вкл. задължения по Декл.7) и по БУЛСТАТ. За ЕТ-та няма разлика дали се внася по БУЛСТАТА или ЕГН.
И аз се двоумя дали да подавам и ли не Окд5. Според указанията лицето трабва да се осигурява до излизане на решението за пениониране и след това по свое желание може да прекрати соц. осигуряване и да се осигурява само здравно, а с вноските направени в периода от датата на пенсиониране до излизане на решението може да си увеличи пенсията. В случая лицето е спряло да внася соц. осигуровки от датата на пенсиониране, решението е излезнало по-късно но потвърждава същата дата. Всичко е ОК само че лицето не е декларирало с ОКд5 че ще преустанови соц.  осигуряване въпреки че ежемесечно си подава Д1 само със ЗО. Ще има ли проблем ако не подаде ОКд5 и продължи да се осигурява само здравно?

Това е правилния начин. Не се подава Окд -5, щом дейността не е прекъсната.
Да, наистина - редовни данни могат да се подават назад без ограничение, но корекции и заличавания - само до 30.04. на следващата година.
Поддържам тезата, че за съставител трябва да има определен стаж. Но не приемам идеята за нови изпити. Не приемам идеята хора от други професии да имат право да са съставители. Като искат - имат право поне една магистратура да завършат, и да  влязат в професията. .........

Подкрепям напълно!

Подкрепям евентуално идеята за регистър на правоспособни съставители. Но ! Да се подават документи за вписване ( с евентуална малка административна такса), като се приложат дипломи и документи за стаж. Какви изпити?! Който е заинтересован се учи непрекъснато, следи промени и има безброй отговорности. В чл.35 достатъчно добре е разписано изискването за съставители.

Кажете как да ви подкрепим!

Освен това, само вмятам, не можем всички да сме специалисти във всички аспекти на счетоводството. Така както докторите и адвокатите са по-добри в конкретна област.
И сега - да внасяме ли по единната сметка, да изчакваме ли до последния срок - и да правим 4 превода? Вие как мислите?
Браво! Да, да.....
Това обезщетение при пенсионирането - да си остане за държавните служители,  то си е последица от соца! И тези 3 дни от обезщетението.....нали беше "временна" мярка! Да, децата често си намират по-лесно работа от родителите си, а и искат да работят, особено през ваканциите.
Абсолютно всичко подкрепям!
Това е доход на ментора. При сключване на договорите - въобще фирмата не декларира сметка, а ментора.
Менторите получават възнаграждение като физически лица. Попълват декларация за осигурителен доход при изплащане на сумите от университетите. Не са приходи на фирмите.
Здравейте, отново! Аз продължавам да човъркам темата с прокуриста. В НАП ми казаха, че след като фирмата действително не е имала дейност, то от РУСО нямат основание да откажат заверката. Да, ама не! От РУСО са се напънали, че нямат да заверят така .....и това е! Най-много да поискам писмен отказ!
Явно този случай им е единствения подобен!
Здравейте,
Във връзка с темата да попитам и аз нещо.
Заверявам осигурителна книжка на прокурист на ЕТ за далечната 2007 г.
Човекът си внасял осигуровки само за по една седмица през  шест последователни месеца.
Д1 е подавана за осигуряване от дата до дата ( по 7-8) дни.
Обяснението на прокуриста - фирмата не е работила, собственика няма задължение да подава Окд5 през перодите "неосигурени" от прокуриста. Наистина - няма приходи и разходи през това време.
Сга и големия проблем ... ревизорът държи, че прокуристът ТРЯБВА да се е осигурявал през целия период от вписването му до заличаването му в ТР (или съда, както беше тогава).
Според КСО прокуристите ги причислиха към ДУКове от ян.2007 - с МОД и т.н.
Аз лично не виждам проблем. Има ли основание ревизора да иска осигуряване за целия период на вписания прокурист? За започване и спиране на дейност на фирмата не се подава уведомл.чл.62, не се подава Окд5, ДУК не се заверява никъде?