Благодаря dalila, мислите ли че при евентуална проверка от ИТ ще имаме проблем по този случай.
Тези дневници ги гледат под лупа и се опасявам от нарушения, формулирани например като "не е спазен срокът за издаване на трудова книжка за новопъстил работник, ...", нещо подобно. Чудя се, дали ще е удачно и достатъчно, ако работникът подпише някаква декларация, ама какво да декларира в нея?
Здравейте,
използвам тази дискусия, не само защото е последна, но и защото в момента имам подобен случай и се колебая как да постъпя. За всички сценарият е познат.
Служител започва работа през октомври 2012г., казва че трудовата книжка е при стария работодател и обещава да я донесе за оформяне. Аз, профилактично, го карам да подпише декларация, че при започване на работа не е представил трудовата си книжка, не начислявам клас и си чакам книжката. Уви, той не представя такава. Сега, 2014г. напуска. Решил да си вземе книжката от стария работодател и там му отговорил, че никога не му били издавали и че въобще не е оформян трудов договор. Работникът обаче, решава да си купи нова книжка и ни я носи за оформяне. Чудя се, как да я впиша в дневника, при положение че през цялото това време има други издавани трудови книжки. Можем ли да му откажем, кое ще е по-голямо нарушение -- отказ за издаване на трудова книжка, при такава ситуация, или издаване на трудова книжка и бъркотия в дневника? Помогнете със съвет, моля
 :smile1: На втората проверка ИТ София област не ми призна тетрадката - прошнурована, подпечатана и водена, според изискванията.
И кво, да си купувам?
От предписанието на ИТ: [i]Работодателят да води дневника за регистрация на трудови книжи, съгласно изискванията на приложение 1 към чл.1, ла.5 от наредбата.

Те го смятат за дневник за регистрация, а в приложението е дневник на издадените книжки. Дали на това се позовават?
И друго, конкретно с нашата проверка. Аз ли греша или дневникът не се води по утвърден с наредбата образец? Той трябва да съдържа задължителните реквизити, съгласно приложение 1. И конкретно, ние сме си направили тетрадка, съгласно приложението, но ИТ изисква закупен дневник.
" В него са отбелязани всички новоиздадени тр. книжки, на напусналите, както и всякакви вписвания в трудовите книжки."


Какви вписвания отбелязвате интересно ми стана ?
При промяна на длъжност, на заплата. А в дневника записваме, работникът е представил ТК на ... дата, подпис. Оформяме промените, и после дата на връщане, и пак подпис.
Абе, направо е......
Да, струва ми се излишно да пишем по тетрадки и дневници. Работникът собственоръчно се записва на заповедта, че си е взел оформена трудовата книжка. Подписва се и си тръгва. И всички сме доволни :wink1: Ама от ИТ имат друга гледна точка по въпроса.
Само дето вече в две книжарници не намирам дневник
То ако на всеки даваме каквото иска ... :give_rose:

Мда, ...
Имаме тетрадка, не е закупен образец на дневник от книжарницата, но отговаря на изискванията на наредбата. В него са отбелязани всички новоиздадени тр. книжки, на напусналите, както и всякакви вписвания в трудовите книжки. Идват ни на проверка миналата година и не му намират кусури. Идват на проверка тази година и казват, че не го признават, щото бил тетрадка. Трябвало да си купим от книжкарницата готов образец и цитирам инспекторката "кви са тия тетрадки дето ми ги носите, продават се, купете си". И съответно даде предписание, че дневника не се води според изискванията.
Да, имате право. По-скоро е онази точка м с прякото и косвено влияние
А според вас защо трябва да се обявят сделките? :blush:
Уффф, сетих се защо
 :yes3: И аз мисля, че да, следва да се обявят сделките .

А според вас защо трябва да се обявят сделките? :blush:
Ама те роднинствата, нали са в изключенията? Т.е., безспорно са свързани лица, но сделките не се декларират. Обаче изключението не важи за ЕТ на роднините.  :blink:
Здравейте, нещо се оплетох и се нуждая от вашата помощ. :noexpression:
Има ли право лицето само да приспада ДДС по чл.92, ал.1 и да попълни кл.70 в следващите два данъчни периода, ако има данъчни и осигурителни задължения.
 :wink1: Събота е все пак. Ама интересното е, че докато бях в шаш през изминалите 10 мин, пробвах с период 2012г, маркирах че е за 2013г и при проверка ми даде релутат, че не са открити грешки. :smile1:
 :noexpression: Маркирам 1.1. Декларацията се подава за календарната година (2013г.), а в периода пиша 2012г? Защо?
Не споря, наистина не разбирам логиката.
Здравейте.
Попълвам образеца с баркод. Дружеството е учредено на 22.02.2013г. В т.2, период, не ми позволява да запиша така периода, а само от 01.01.2013. А и съобщението за грешка ми е странно: Датата трябва да е в периода 01.01.2012 до 31.12.2012
Моля, споделете идеи и предположения.
Честита Баба Марта  :smile1:
И, с Декларация 1 декларирам здравните вноски за периода на НО.
Когато лицето е в неплатен отпуск, който не се зачита за стаж се прекъсва осигуряването. Това, че ТД е действащ не означава, че лицето е осигурено. Именно затова при болничен в приложение 15 съществува точка 3 "дата на прекъсване на осигуряването". Далила затова е питала как ще попълните трудовата книжка на това лице, защото стажът, който не се зачита се изважда от общия стаж.
Ще си я попълня коректно. Има си място в ТК за времето, което не се признава за стаж.