Да разбирам ли , че онова изискване , което ни смущаваше през изтеклата 2019 година е отпаднало - фирмите без дейност , декларираха това обстоятелство в ТР ,чрез декларация, подавана изключително от представляващия/собственик или от изрично упълномощен адвокат / и не можеше това действие да се извършва от счетоводител ! / до 31.03. През 2019 година , ако това не се направеше до 31.03. можеше да се публикуват нулеви отчети в ТР. Това вече е променено , така ли ? И се подава в НСИ като друга година - декларация за неактивност, а в ТР нововъведеното приложение по чл.38 от ЗСч. - не помня кое приложение беше....
Ох... вече няма значение. Всичко е О.К. Вълненията ми се оказаха напразни. Просто колежката неправилно е закрила КИ.
 eli_e през 2015 г. е запитала за нещо, което в момента е  и моя казус. Във втората фактура има и ДДС, с което не ми се равнява остатъчния дълг по лизинга към 31.12.
Значи по лизингов договор си начислявам 207 / 159 - целия дълг. 100000 лв.
Правим авансово плащане :
 Д-т 159, Д-т 4531 /401, всичко за 30 000  , с ДДС и го плащам .
Получавам втора фактура за плащане  на  депозит  .
 Пак Д-т 159, Д-т 4531 /401,  например 15 000 лв, плащам я .
 Стойността на тази фактура е самото ДДС по окончателната фактура - 15 000 лв. Пускат ми КИ , с което ми обясняват, че депозита който съм платила - 15 000 лв. ще се зачете , че съм си платила ДДС по окончателната фактура и ми изпращат окончателна фактура:
Д-т 159 за 75 000 и Д-т 4531 - 15 000 лв / К-т 401 .
Сега като по с/ка 159  не остава нищо, Създава се дълг по лизинг в с/ка 401 , но ако по лизингов план дължа 75 000 лв. , то по салдото на с/ка 401 ми стои дълг 90 000 лв.
Не мога да се справя с осчетоводяването на окончателната фактура, по която ДДС- 15 000 лв. вече съм заплатила.
Да ,прави сте! Това означава, че ще издадем фактура с ДДС - 20 %. Нали така?
Имам казус - помогнете- Фирма разпространява SIM карти на наши GSM оператори. Израелска тур операторска фирма предлага безплатно такива SIM карти на своите клиенти- туристи, като пристигнат в България, чрез екскурзовода си тук, в България. Как българската фирма, която предоставя тези SIM карти да фактурира на Израелската тур операторска фирма предоставеното/продадено количество SIM карти ? Явява се износ, но не напуска страната ?!
Извадка от сайта на НОИ
Но в случая заличаването за сбъркана дата пише, че е за прил. 10 и 11или аз грешно го разбирам.


Въпрос: Кога се представя удостоверение с код „Заличаване“?

Отговор: При представянето на данните с удостоверения, приложения № 9, 10 и 11 се контролират така наречените основни параметри, свързани с определяне правото на парично обезщетение при попълването на които, ако се допусне грешка, данните не могат да се коригират с удостоверение с код “Корекция”. За да бъде отстранена допусната грешка в основен параметър следва да се заличи удостоверението, т.е. да се представи удостоверение със същите данни (сгрешените данни), но с код „Заличаване“ и след това да се представи ново удостоверение с код „Представяне“ и с попълнени правилните данни. Основните параметри, които не подлежат на корекция са:
- началната дата за изплащане на паричното обезщетение, независимо от вида на обезщетението (за удостоверение № 10 и 11);
- ЕГН/ЛН/ЛНЧ/СлНЧ издаден от НАП (за удостоверение № 9, 10 и 11);
- ЕИК/Код по Булстат (за удостоверение № 9, 10 и 11);
- номер на болничен лист (за удостоверение № 9);
- вид и основание на обезщетението (за удостоверение № 10 и 11);
- брой правоотношения/основания за осигуряване при осигурителя (за удостоверение № 9 и 10) и
- пореден номер на удостоверението (за удостоверение № 9 и 10).
При допуснати пропуски или грешки в останалите реквизити на удостоверението при необходимост от тяхното допълване или коригиране се представя удостоверение с код „Корекция“.
Здравейте, струва ми се , че все пак с тази таблица, към която се препраща отговора не е ясно все пак една данъчна фактура колко време трябва да се съхранява - 5 или 10 години?!? Защото като документ за данъчен контрол по чл.38 от ЗСч. е 10 години , а по ЗДДС - 5 години ?!
Запознати ли сте с програмите на Микроинвест. Не са евтини, но изпълняват изискванията Ви.
"Ползвах приложението за микро предприятие - супер е."
Къде мога да генерирам това приложение ?