хонорар за м.12.2012 е начислен и изплатен на 28.01.2013 включително и осигуровки и данък- платени . Подадена Д 1 на 25.01.2012,  Д 6- до 25.02.2012, декларация 55- до 25.04.2013 - в която ще се включат изплатените хонорари до 31.03.2013. НА ПРАВ ПЪТ ЛИ СЪМ?
Трябва да се изчисти тази част за хонорара по сметка. Притеснявам се от свободен текст, когато става дума за нуждите на НАП.
Въпросът не е в изравняването на авансовия данък а в ежемесечния праг на осигурителните вноски, които 2-ри, 3-ти работодател изравняват до тавана за осигурителен доход /2200- за този година/
 :hi: Здравейте! Пред мен е следния казус: лице, работещо при мен на основен трудов договор, представя на втория си работодател ежемесечно служебна бележка по чл.45,ал.2,т.1,2 и 3 по ЗДДФЛ, за да се изравни осигурителния праг до 2000 лв. Въпросът ми е тази ли е служебната бележка ,която трябва да издам, защото в нея не фигурира осигурителен доход, а облагаем доход по чл.24. Лицето е назначено на РЗ 500 лв, а се осигурява на 850,/ която сума не се изписва във въпросната бележка/. Мога ли в случая да ползвам служебната бележка от сметките за изплатени суми, където има точка "осигурителен доход"?
 :hi: Помощ! Пуснах една глупост току-що в коригираща /посока увеличение/    Д 6, за м.04 но имам пропуск. Как да я залича и може ли това да стане по интернет?
Благодаря Fire Girl ! Такова декларации са нужни при всички договори /извън основния трудов/ , когото дохода надхвърля прага на облагане.Включително и гражданските, по които в този случай се одържа само авансов данък. Най изчистено е да си носят бележки от основния работодател, но когато е постоянен дохода, вършат работа и декларациите.
Не е уточнено  :smile1:  keni11 до обясни как е точно,ако не е при вас на осн.трудов договор лицето попълва декларация,че е осигурено на максималния осиг. праг!

Точно така- за този формуляр става въпрос. Моля, да ми изпратите
Случаите са по чл.111 и граждански договори. Много ме бавят лицата, като започна да работя заплати, защото са с доходи от 2-3 места. Особено по гражданските- да не говорим! и са 6-7 човека - ако е 1 -а бих се заела с издирването на бележките.
  :hi:   Моля колеги, ако имате ми изпратете формуляр на Декларация от осигуреното лице, че е осигурен от друг осигурител на прага от 2000.
 :hi: Колеги, за пръв път ми се случва на 1 лице да получа 2 запорни съобщения. По указанието чл.446 (1) трябва да внасям 1/5 от заплатата. В моя случай това са 60 лв. Тези 60 лв да ги деля на двете банки по 30.00  - права ли съм?
 :hi: Днес трябваше да връча предизвестие на пенсионер за освобождаване по чл.328.,1,10а, считано от 29.10.12  но той се измъкна и не успях. Мога ли на 29.10.12- сутринта да му връча предизвестието- считано от 29-та дата и заповедта за освобождаване /тъй като срока на  предизв. ще се заплаща/?
т.е. дата на връчване предизвестието да съвпада с дата на освобождаването?


 
 :hi: Имам следния казус. ООД ежемесечно изплаща хонорар на адвокат по граждански договор, който е обложен само с авансов данък. Възникна дело и адвокатът ми пусна нов договор за правна защита /еднократен/ на сума извън договорената в ежемесечните хонорари. Издадена е квитанция от кочан. Мисля,  това плащане  да не го присъединявам към сумата на хонорара и няма да се обявява по чл.73 в НАП накрая на годината. Права ли съм? Изплащането да стане като извършена външна услуга с фактура.