Здравейте,
въпросът ми е следния: може ли едноличният собственик на капитала на ЕООД да сключи трудов договор с управителят( да не е ДУК), който е обявил в търговския регистър. Въпросният управител си има фирма и ако е на трудов договор идеята е да се осигурява на 4 часа, защото реално във фирмата в която ще е назначен ще има работа само ако има нещо за подписване.
Можете да му удържите суми, но не и по този начин.

А кой е начина?
Здравейте,
възникна следната ситуация за която искам съвет: нов наш служител системно краде от самото начало, ръководството реши да го освободим в срока на изпитване, правят жест да не е дисциплинарно и същевременно взеха решение да не се изплати заплата за няколкото дни на въпросният служител, като се има предвид, че откраднатото е на по-голяма стойност. Моля да ми помогнете, как аз да си оформя нещата за да се защитим при евентуални допълнителни проблеми с този служител?
На кратко казано да разбирам, че майката подава Приложение 12, а бащата Приложение 14 и Приложение 7?
При прехвърляне на майчинството на бащата след 6 месец каква е процедурата? Кой какви документи попълва и подава?
Здравейте,
моля за бланка на заповед за работно облекло. Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат.
Имам няколко въпроса свързани с последните промени.
1. Какъв трябва да е кода в Д6 ако не са изплатени заплатите и ако ги изплатим например за 01,2014 през 03,2014 как се процедира?
2. Управител който е СОЛ, но се осигурява на тавана в други фирми, т.е. има само данък как трябва да е при него сега?
3. Същият управител е по ДУ в следваща фирма, т.е. пак само данък има за него, как ще е сега?
Здравейте,
при ситуация: работник си е подал молба за освобождаване считано от 09.12.2013, но на 06.12.2013 излиза в болнични, кога го освобождавам на 09.12.2013 или след като приключи болничния?
Не е необходимо да се лицензираме. Постоянно ходим на курсове семинари и т.н. По скоро да се проверят всички фирми от какви счетоводители се обслужват. Много фирми си имат по една леля със средно образование макар и икономическо.
Здравейте,
назначавам машинист, еднокофов багер. Въпросът ми е - колко дни отпуск му се полагат на година 20 или 25?
ЗДДФЛ
"Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Работодателят до 31 януари на следващата данъчна година изчислява годишната данъчна основа по чл. 25, ал. 1 и 3, намалена по реда на ал. 3, и определя годишния размер на данъка, когато към 31 декември на данъчната година той е работодател по основното трудово правоотношение на работника или служителя.
(2) Когато работникът или служителят през данъчната година има или е имал трудов договор за допълнителен труд при друг работодател или е имал основно трудово правоотношение при друг работодател, работодателят по ал. 1 включва придобития при другия работодател доход при изчисляване на годишната данъчна основа и определя годишния размер на данъка, ако работникът/служителят му предостави служебна бележка по чл. 45 от другия работодател"
Именно, аз го знам закона и за това ме вълнува дали няма да се промени нещо.
Здравейте,
вълнувам се от това дали няма да отпадне вече годишното преизчисляване на данъка от работодателя. Имам проблем със събирането на служебни бележки от новоназначените служители. На някой не са им издали, други не искат да се занимават с предходния си работодател и т.н. Аз каква вина имам за техните взаимоотношения, че накрая да отнеса глобата, за това че не съм направила преизчислението. Имам и обратната ситуация  издала съм служебни бележки на напуснали служители, но те не са дошли да си ги вземат, накрая може да излезе, че не са издадени от мен. Моля за съвет, какво мога да направя в тези случай, защото сега ще дойде края на годината.
Да, осигурен е бащата
Здравейте,
ситуацията е следната: детето вече е на 1г. и 2 м. майката има подадена декларация приложение 3 за парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 КСО, но мисли да се върне на работа, а до 2 год. да го гледа бащата. Кой какви документи и в какви срокове попълва и съответно аз да подам?
Здравейте,
имам нужда от компетентно мнение. Фирмата ни ще си сменя само името, всичко останало - ЕИК, дейност и т.н. ще си остане както е сега. Въпросът ми е трябва ли освен промяната в Търговския регистър да правя нещо друго и по-конкретно относно персонала, защото от всичко прочетено до сега се оказва, че уведомление в НАП не трябва да подавам. Допълнителни споразумения трябва ли да правя и вписване в трудовите книжки и др. Или на кратко казано - какво трябва да направя за да съм изрядна. Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват! 
Здравейте,
при нас се създава следната ситуация. Моят работодател иска да направи услуга на две негови познати, които ползват отпуск по чл. 163 и чл.164 от КТ. Въпросните майки са съкратени от предходната си работа. Идеята е да продължат да си ползват майчинството. Въпросът след всичко казано е следния - може ли с подписване на трудовият договор да си подадат заявленията декларации или трябва някакъв период да работят и след това? За първи път се налага да правя нещо такова и не съм много наясно.
Здравейте,
предстои ми назначаване на чужденец, който няма ЛНЧ. Идвал е в България само на интервю и в момента текат преговорите с него. Как трябва да го назнача след като уведомлението по чл 62 има две опции ЕГН/ЛНЧ. Въпросът ми е: каква е процедурата до същинското назначаване?
Здравейте,
имам нужда от помощ във връзка със следния казус: Трябва да сменя икономическата дейност на фирмата. Длъжностите на служителите се запазват, ще им пусна ДС само за промяна в РЗ. И въпросите са: трябва ли да уведомя НАП по чл.62 или при подаване на Д1 ще видят тази промяна? Трябва ли да подавам нещо в ТР, НСИ и др.?
При мен проблемът е следния: колежката преди мен е начислявала клас на служител, който е на 2 часа, но в случая клас не трябва да има. Въпросът ми е дали мога да спра да начислявам този клас от тук на татък и мога ли да се позова на някой член за това спиране?