КСО чл.4, (3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
5. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разходите за дейността, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;
6. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.

Затова според мен задължително се подава декларация 1!!!
Здравейте! Къде мога да проверя размера на детските надбавки и на майчинството за 1996г?
За месеца лицето трябва да получи брутното си възнаграждение. Отработени са 21 дни /понеже е на график/. Какво се случва с единия ден, за който не е положен труд? Трябва да ползва от полагащия се платен или неплатен отпуск и на какво основание? Само да вметна, че той вече си е използвал основния платен годишен отпуск за 2013г.
Здравейте!
Лице работи на график при СИРВ в рамките на 1 месец. За м.08 е отработило 21 работни дни или 168 часа. За останалите 8 часа трябва да му се плати престой. Документално как се оформя този един ден - със заповед за отпуск ИЛИ?.................
Много благодаря :)
Здравейте!
Бихте ли ми казали, какъв е минималният размер на заплащане, когато на работника е установено дежурство (или да е на разположение на работодателя)?

Предварително благодаря!
И за всички работници и служители ли отпада или има значение длъжността, НКИД........?
Само на служителите в държавната администрация ли отпада клас прослужено време или на всички работници и служители?

По ДУК не се доказва трудов стаж, не се пише в трудова книжка, нито се заверява осигурителна
Здравейте!
Има ли законово основание управител на ЕООД да сключи сам със себе си трудов договор, вместо ДУК?
Интересува ме баща, назначен по договор по чл.114 от КТ има ли право на обезщетение по чл. 163, ал.7 за ползване на 15 календарни дни платен годишен отпуск след изписване на дете?
И наистина не се подава уведомление в НАП!!!!
Допълнителното споразумение е по чл. 119 и е задължително, тъй като на база това ДС, ще се вписва в трудовата книжка - преназначен, считано от 01.05.2012г. И от Инспекция по труда държат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при всяка промяна в досието на работника да има Допълнително споразумение
Много благодаря! Бяхте много полезни!
На какво основание осигурителния доход е двойния размер?
Имам и други земеделски които осигурявам и в момента за вси4ки осигурителни слу4аи на минималния осигурителен доход за ЗП - за 2012 -240 лв. Това за кои год се отнася?
Според НОИ, щом си внася осигуровки за всички осигурителни случай, трябва да избере Ос. доход 120 лв?
Здравейте!
Питането ми е следното: Имат ли основание от НОИ да не заверят осигурителна книжка на самоосигуряващо се лице, Земеделски производител, осигурено за всички осиг. случай, което си внася ос.вноски върху 60 лв. за 2008г@