Здравейте! Предстои мой клиент да продаде ДМА /сграда и УПИ/. Сградата не е нова по смисъла на ЗДДС. Това което прочетох е, че щом не е нова, може да се продаде без ДДС сградата и прилежащите терени /3 м. отстояние от сградата/, но УПИ задължително с ДДС. Покупко-продажбата ще се осъществи, чрез кредит, което означава, че сделката ще е на реални суми. Правилно ли разсъждавам?
 питането ми е за заплатите сега от месец Януари  и следващите от годината. Управителят не плаща осигуровките  на работниците си / 1000 пъти сме говорили по този въпрос/ и аз досега не съм пускала операцията 421/501 . Сега след новите промени от 01.01.2013г. може ли да изплащам 421/501 без внесени осигуровки за месеца?

И аз съм в това положение и се чудя същото. То, ако ги платя и те отидат за друго, пак не са платени, но поне си имал желание....
НЕ трябва да се осигурява. Промяната е в бланка. По правило не се осигурява /за това е премахнато от бланката/ , но ако иска има опции да избира за какво.
Аз също се чудех как ще осчетоводявам платежните. Тези, които си плащат навреме - ок. Ами другите? Имам фирма със задължения по ДДС, корп. данък и осигуровки. До сега внасяше по малко ДДС, за да не го дерегистрират служебно. Сега като внесе в единната сметка аз какво да чистя? За това и аз мисля след 01,01,2013 - всичко в кюпа. Преди това в отделните разчети. Не мога съвсем да нямам инфо какво и кога съм завряла в общата каша. :smile1:
Аз пък друго не разбрах - на СОЛ, което не внася навреме осигуровки, трябва ли да се изпраща Д1 до 25-то число, или както до сега - когато ги плати?