Моля, нали всички сме тук за да си помагаме и обогатяваме.
Здравейте, аз използвам Бизнес Навигатор, но не е много Ок. Амортизациите им обаче са под всякаква критика. Относно операциите и възможността за триене има такава. Относно валутните преоценки също не става, получават се големи каши. Мисля, че не е тежка програма, всичко става автоматично и не са отделни модули. Преди време работих със счет. софт. ПАССОС, малко по скъп е от Бизнес Навигатора.
Здравейте, тъй като обещах ето какво отговориха и експертите на НАП :
"Основание за начисляване на 20% ДДС, възниква в предвид нормата на чл.82, ал.2 т.3, от ЗДДС. Начисляването става чрез протокол по чл.117, ал.1,т.1. Отразява се в дневника на продажбите в кл. 14, също така трябва да бъде отразен и в дневника на покупките, в зависимост от това дали е с право на пълен ДК, частичен ДК, или без право на ДК.
Относно данъка при източника ( 10% от брутната сума), то такъв трябва да бъде удържан, без значение в коя страна е лицето( Германия или Америка), в края на месеца следващ тримесечието на начисляване на дохода от предприятието. Ако услугите, не могат да се определят като консултантски, доходите по чл.9 ал.2 от ЗДДФК не са източник в България и съответно не подлежат на облагане по реда на ЗДДФЛ, доколкото не са извършени на територията на република България. "

Благодаря на всички, взели участие по моят казус.
Наистина се получи доста интересна дискусия. Мисля да попитам и експертите и ще пиша и те какво са отговорили. Благодаря на всички които се включиха и отзоваха на моето питане. Благодаря ви за насоките и съветите, които ми дадохте.
Да, наистина се получи доста интересна дискусия.Тъй като става въпрос за консултантски услуги за създаване на дъщерно на нашето дружество в Германия, затова прецених , че разхода е свързан с основната дейност на фирмата ни. Затова реших, че трябва да го включа и в двата дневника. Моля, поправете ме, ако греша.
А сега... След като изчетох СИДДО и писмото на НАП, излезе че  освен да си самоначисля  ДДС- с протокол по чл.117, трябва и да начисля 10% данък при източника . Правилно ли съм разбрала??
Вижте, никъде не съм казала, че адвоката е ЮЛ. Предполагам, че извършва услугите си като свободно практикуващ. Затова поясних, че няма идентификационен номер. Със сигурност не е адвокатско дружество, а е просто лице упражняващо правото си на свободна професия.
Здравейте, получател на услугата е нашата фирма, регистрирана по ДДС, на територията на България. Услугата е извършена on-line, ако това е от значение, но лицето -извършител на услугата,  се намира в Америка. Издателя на фактурата, ще декларира прихода си в Америка. Точно това и мен ме смути - липсата на идентификационен номер. Затова реших да питам.
Здравейте, ние сме дружество регистрирано по ДДС в България. Ползвахме услугите на немски адвокат, който не е регистриран по ДДС в Германия, с кантора в Америка. Имам фактура без начислено ДДС в нея, и без никакъв идентификационен номер на лицето. Питането ми е :
- Трябва ли фактурата ми да мине през дневника по ДДС?
-  Трябва ли да начисля с протокол по чл.117, 20% ДДС и в дневника на покупките и в дневника на продажбите, за получената услуга.