Първо - не е дружество, а е ЕТ.
Второ - въпросът е принципиен "Може или не може"
Принципно - може
Пък дали ще го направи, всеки сами си преценява.
А доколко удачна форма за развитие на "проспериращ бизнес" е ЕТ, вече е друг въпрос. Както и съвместяването на трудов договор с "развиване на бизес" - също.
Дали 70-80 лева са съществени за бизнеса и икономиката ни, е въпрос на лична прецнка.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.


Може да ползва когато отговаря на някакви условия, означава не може да ползва, когато не отговаря на тези условия.
Което пък не означава, че някой административен орган санкционира за това - все пак никой не го вълнува интереса на работодателя. КТ изцяло защитава единствено и само наемниците.
Къде "да минат"? За магазин или за козметично студио става въпрос?
А какво ли става, ако минат и видят, че ЕТ-то не работи и няма назначени работници и служители?
Ако дейността като ЕТ е действително само 5 дни в месец, е безумие да се осигурявате за 30. Освен ако не мислите да ползвате някой от онези дългосрочни болнични и инвестицията си заслужава.
Е щом работи по трудов договор, няма проблеми с ползването на  "майчинство".
Може, ако декларира в съответните срокове започване и прекратяване на дейност.
Нещо не мога да разкодирам това изречение  ::)

Ако работите като ЕТ от 5-то до 10-то число намесеца, подавадете ОКд5 за започване на дейност от 5-ти и ОКд5 за прекъсване на дейност от 10-ти. И така за месеца имате пет дни, през които сте упражнявали дейност като ЕТ и за които съответно дължите осигурителни вноски. Следващия месец - пак така в зависимост от датите на полагане на труд като ЕТ.
Удържа се данък само на физ.лица. Щом издава фактура и даже има ДДС значи договора не е с физическо, а с юридическо лице. Тогава авансов данък не се удържа

Регистрацията по ЗДДС по никакъв начин не променя статута на физическото лице като такова.
(2) (Нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) В справката по ал. 1 не се включват изплатените доходи от трудови правоотношения и от задължително социално осигуряване, както и доходите, подлежащи на деклариране по реда на чл. 55, ал. 1.

26. "Трудови правоотношения" са:

з) (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия;

и) (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери.
Собственик на ЕТ се самоосигурява на МОД за самоосигуряващи 420 лв., съшото лице е собственик и на ЕООД, в което полага личен труд (няма договор за управление и контрол) и не получава възнаграждение за личния труд. В края на годината 2010 върху печалбата на ЕТ ще доплати ДОО, ДЗПО и ЗОВ. Правилно ли е така след като може само в една фирма да се самоосигурява , а е избрал ЕТ-то?

Правилно е. А Окд5 за ЕООД-то има ли?
Цитат
Може ли работодател да разреши платен отпуск на свой служител, който няма 8 месеца трудов стаж?


Може, разбира се. Само дето служителят няма право да го ползва :yahoo:
Може, ако декларира в съответните срокове започване и прекратяване на дейност.