За получена услуга от трета страна от данъчно задължено лице се начислява данък от получателя- чл.195 на Директивата , респ. чл. 82, ал.3. По кой член на ЗДДС възниква право на ДК за тази услуга, след като ДЗЛ от третата страна няма ДДС номер и дневника за покупки дава грешка? Благодаря предварително!
Малко глупав въпрос - кодът следва да бъде вписан в ДС. По кой член на КТ следва да е сключено ДС и с каква дата като се има предвид крайният срок ? Благодаря!
Няма ВОП, няма ВОД, нито дори тристранна операция, а сделката е с място на изпълнение на територията на България съгласно чл. 17.
На практика румънците си купуват нещо тук и трябва да им се начисли наш данък, а те после да издават документи според законодателството им. В зависимост от техните документи, какво следва за получателя, ще продължим да коментираме  :smile1:

Какъв е тогава случаят, когато бг фирма закупува стока, която се превозва от самата нея / с нает транспорт/ от страна членка на ЕС  и транспорта е директно до страна извън ЕС, на която се фактурира? Какъв документ следва да издаде продавачът и респ. бг фирмата, която притежава МД за износа в страната извън ЕС. Следва ли да се отразят в дневниците получените и издадените фактури?
На основание на проверка в единната сметка с вчерашна дата публичния изпълнител спира плащания по ОП. Всъщност всички плащания са направени, но не са обвързани в Единната сметка все още и в Справката за задълженията фигурират / независимо, че за някои от тях не е настъпил падежа/. По какъв начин може да се докаже това обстоятелство, защото явно службите не си кореспондират :question:
Няма да питам кой носи отговорността за забавеното плащане на сумата на фирмата. :excl:
Следва да се посочи, че спирания и прекъсвания на давността след изменението на ЗКПО, влязло в сила от 01.01.2014 г., не се вземат предвид за целите на данъчното третиране на неплатените задължения по реда на чл. 46 от същия закон. :excl:

http://zakonnik.bg/document/view/pismo/148949/1914347
Едно време по счетоводство се учеше за операционни и за операционно-резултатни сметки. И продължавайки си мисля за случая, когато има записвания но 4531, но няма по 4532.
НАП предупреждава, че се разпространява вирус от нейно име
06 Октомври 2016

Не отваряйте прикачени файлове

Вирус от името на Национална агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение "rar".

Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg.
Пълна бъркотия е единната сметка. Начислява лихва към м февруари за липса на средства и погасява задължението за сметка на следващо плащане през март. Същия месец -март погасява задължение по данък печалба и авансова вноска за април от платежни за миналата 2015 г. Просто не разбирам, къде държат необвързаните плащания/ май в някаква своя друга програма/ :blink:
четох, четох и де що намерих нещо четох. И в крайна сметка се обърках и незнам как да постъпя. Ще направя опис на фактурите с номер, дата и суми и отивам да го представям. Може ли да копирам фактурите и това да мине за опис на наличните активи преди датата на регистрация? "Регистрационен опис по образец на наличните активи" - образец не намерих...
Право на данъчен кредит за налични активи и услуги преди датата на регистрацията или преди датата на повторна регистрация
Чл. 61. (1) (Изм. - ДВ, бр. 20 от 2013 г., в сила от 28.02.2013 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит по реда на чл. 74 от закона възниква само за налични активи към датата на регистрацията или получени услуги преди датата на регистрация, описани в регистрационен опис по образец - приложение № 2, който е подаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 20 от 2013 г., в сила от 28.02.2013 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит по реда на чл. 76 от закона възниква само за наличните активи към датата на повторната регистрация, описани в регистрационен опис по образец - приложение № 3, който е подаден не по-късно от 45 дни от датата на повторната регистрация.
(3) В случаите по ал. 1 и 2, когато активът се е използвал, използва се или ще се използва както за облагаеми, така и за освободени доставки или за доставки или дейности, за които не е налице право на приспадане на данъчен кредит, за начисления данък е налице право на частичен данъчен кредит, изчислен по реда на чл. 73 от закона.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Правото на приспадане на данъчен кредит по ал. 1 и 2 се упражнява през данъчния период, през който е възникнало, или в един от следващите дванадесет данъчни периода, като съответният документ по чл. 71 от закона се отразява в дневника за покупките за съответния данъчен период.
(5) Правото на приспадане на данъчен кредит по ал. 1 и 2 не възниква и не може да се упражни, ако описът по ал. 1 и 2 е подаден след срока по ал. 1 и 2.
(6) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2008 г., в сила от 15.04.2008 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г.) При условията на ал. 1 - 5 правото на приспадане на данъчен кредит по реда на чл. 74 от закона възниква и за налични активи към датата на регистрацията, за които лицето е начислило данък по чл. 82, ал. 2, т. 3 и чл. 84 ЗДДС.
(7) (Нова - ДВ, бр. 8 от 2016 г., в сила от 29.01.2016 г.) Когато някой от описите по ал. 1 и 2 съдържа повече от пет записа, се подава задължително по електронен път с квалифициран електронен подпис по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис.
Адвокат и финансист в спор по Закона за адвокатурата по Bulgaria On AIR. Комичното е, че адвокатът (който е и един от участниците по писането на законопроекта) на няколко пъти ползва в своя защита ал. 5 на чл. 47 от Закона за счетоводството. Внимание: В действащия Закон за счетоводството няма ал. 5 на чл. 47. Вероятно адвокатът чете отменения закон. Eто такива “подготвени” адвокати са писали законопроекта и сега се готвят да го “прецизират”. 
Гледайте видеото:
http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2016-07-04/shto-e-to-advokatski-trud


Втората насока на промените, която е най-важна, е да се даде легална дефиниция на "адвокатската дейност", която не може да бъде извършвана от други лица, които не са адвокати. Счетоводителите, които чрез няколко различни свои организации доста скочиха срещу тези промени, също имат строга регламентация на дейността си в Закона за счетоводството. Там също са въведени ограничения кои лица могат да извършват едни или други счетоводни услуги, включително има въведени изисквания за задължителен минимален стаж. Но понеже счетоводителите си позволяват да вършат част от адвокатската работа, предлагайки комплексно обслужване на фирми, като например регистрацията на фирми, писане на договори, вкл. по трудови правоотношения и прекратяването им, облигационни договори и др., затова се почувстваха засегнати пряко от предлаганите от нас промени. Да не споменаваме изобщо хилядите служители в брокерски фирми, които си позволяват да пишат предварителни договори за покупко-продажба на недвижими имоти, а дори и самите нотариални актове - правоотношения за десетки и стотици хиляди левове на имуществения интерес, които се съставят от дилетанти. Ето защо, в чл. 24 от проектозакона сме предвидили детайлна регламентация на адвокатската дейност, която следва да се извършва само от адвокати, а не от случайни лица, защото личния и обществен интерес в тези случаи е особен висок. Естествено, за да се спазва тази регламентация, е предвидено в чл. 150 от законопроекта и съответните санкции, когато лица, които не са адвокати, извършват тези дейности.

Прочети още : https://www.actualno.com/interview/advokat-ivan-cholakov-s-promenite-v-zakona-utochnjavame-shto-e-to-advokatska-dejnost-news_548712.html
© Actualno.com

двама адвокати участвали в законопроекта :blink:
Явна реакция и по повод на намаляването на парите за адвокатите ето тук подробности
http://www.paragraph22.bg/22-sedmichnik/read/nov-udar-sreshtu-advokatskite-pari?recId=488423
 :good: От БГ е, но така били практикували. Ако успея да взема фактура за всичките сметки ще съм ок. Инак ако е от чужбина би следвало да има протокол - все пак е услуга.
Уточнете въпроса с транспорта, кой и за къде ще транспортира стоката. Къде е крайният получател в ЕС или извън ЕС. Вижте условията за дистанционни продажби.
Здравейте,
моля някой да сподели практика. Получавам документ по чл. 79 ЗСЧИ с наименование сметка и 4-ри цифрен номер. Също така е посочен само Булстат на получателя / без префикса БГ/ .Сметката е с начислен ДДС. От кантората на ЧСИ ми отговарят, че било електронна фактура и не издавали други документи. Някакви становища и на НАП да има? Благодаря за мненията.
В съобщението има едни синички "тук". Натиснете ги.
Поне аз не успях да видя за случая, когато няма дейност нещо специално. Там са само общите хипотези.
"От НАП обръщат внимание, че фирмите без дейност също са задължени да представят ГФО до 30.06.2016 г., като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в търговския регистър" това е информация от страницата на НАП. Някаква разшифровка на "облекченията" и къде може да се прочете официално становище?
Как се попълва приложението в случаите, когато представляващите са повече от един човек с различна икономическа специалност и трудов стаж. Благодаря!
За получена фактура от САЩ за доставка на услуга - съставяме ли протоколи по чл.117 и каква трябва да е  ставката на данъка /0 или 20/?
Член 196 ДДС се дължи от всяко данъчнозадължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, идентифицирано за целите на ДДС, на което се предоставят услуги, посочени в член 44, ако услугите се предоставят от данъчнозадължено лице, неустановено на територията на държавата-членка.

Така е, но работодателските организации предлагат прага. Те имаха разговори с МФ за праг преди месеци, а и да не забравяме, че след консултациите, официално беше внесен законопроект с праг 5000 лева, който падна в Бюджетна комисия. Има поле за разговори.
Доколкото знам са паднали предложения и за съотношения 30 към 70, но в пленарна зала. :question: