Уважаеми колеги,
                   За първи път се наложи да подам декларация по ДДС по електронен път днес /събота. След като се форматира, провери и предаде декларацията и излезе съобщението, че ще получа протокола на имейла си, се оказа, че няма такъв - нито  в прегледа на подадените в НАП документи, нито в имейла ми. Повторих операцията отново, но уви...Дали пък не работят електронните услуги в събота и неделя :question:
               Ирена, много, много благодаря!  :give_rose: В моя случай ООД-то не е свързано с ЕТ-то, но принципът ще е същия. След като се запозная добре с "литературата", която ми предостави, ще споделя резултата от наученото! :wink1:
              Уважаеми колеги,
              Предстои ми да оформя счетоводно и данъчно продажбата на ЕТ на ООД съгласно чл.15 от Търговския закон. Моля, помогнете с информация или материали за четене относно формирането на цената, счетоводни операции при двете фирми.  ЕТ-то е регистрирано по ДДС, а ООД-то може да се регистрира веднага, ако се налага. След като се продаде ЕТ-то, следва ли да бъде заличено, какви декларации трябва да се подадат? Предварително благодаря!
        Уважаеми колеги,
        Приключих счетоводно и изготвих ГФО за 2013 г. на ЕООД. Подготвих и документацията за публикуването на отчета в Агенцията по вписванията. С пълномощното, което е в декларацията по чл. 92 от ЗКПО подадох документите в НАП и остана управителката да занесе другите в Агенцията. Но тя реши, че има още много време до 30.06. и замина с децата при съпруга си в Холандия. Днес разбирам, че не е имало друга възможност и билетът за връщането им е за 07.07. 
       Аз нямам нотариално заверено пълномощно, тя не може да извади такова в Холандия, защото са твърде далече от Хага. Имам електронен подпис, но нямам пълномощно от нейната фирма.
        Моля, помогнете, има ли начин да внеса ГФО за 2013 г. в Агенцията, за да няма глоби и лоши последствия за управителката и фирмата и?
Благодаря, Dalila! :give_rose:
Delphine, първият пример е за заплати, платени в м.12.2013 г. Тук заплатите са платени на 08.01.2014 г. и декларация 6 за тях трябва да се попълни по втория пример /без ДДФЛ-то, защото то ще е по код 8 и т.н.,както си ми написала/. Проблемът ми е за ДДФЛ-то на управителя за личния труд, което е само една цифра, но е платено на 20.12.2013 г. Получава се противоречие: за заплатите датата трябва да е 08.01.2014 г. /съгл.пример 2/, а за ДДФЛ-то на управителя датата трябва да е 20.12.2013 г. /съгл.пример 1/. Извинявай, че пак се обръщам към теб, може и някои друг да помогне!
Благодаря Ви, но искам да уточня още нещо! Delphine, най-вероятно ще трябва да имам две колони в декларация 6, която трябва да подам до 25.01. - първата с м.12.2013, вид плащане 5 и само ДДФЛ на управителя за личен труд на р.16 с дата 20.12.2013 г. и втората с м.12.2013, вид плащане 5 и осигуровките на служителите, без ДДФЛ, с дата 08.01.2014 г. /пример 2 от писмото на НАП, което ми посочва Dalila/?!?
Уважаеми колеги, помогнете за попълване на декларация 6 в следния случай:
Заплатите, осигуровките и ДДФЛ на служителите за м.декември 2013 г. са изплатени и преведени на 08.01.2014 г. Но...възнаграждението и ДДФЛ на управителя за личен труд за м.декември 2013 г. е изплатено и преведено на 20.12.2013 г.  :(
    Много благодаря, чудесна сте! :give_rose:
          Уважаеми колеги,
          За първи път имам назначен служител на срочен договор по чл.68, ал.1, т.1, като в уведомлението е посочен срок на договора: 11.11.2013 г. За жалост договорът му няма да бъде продължен. Следва ли да предупреждавам човека, че договорът му няма да бъде продължен и по-важното: трябва ли да подам уведомление по чл.62, ал.5 от КТ, че от 12.11.2013 г. той е приключва "деловите" отношения с нас?  :(
      Здравейте,
      Подадох декл. по чл.55 с електронен подпис, който е мой, но съм упълномощена от фирмата, за която се отнасят данните. Не съм попълнила обаче данни за мен в част ІІІ на декларацията. Но...получих съобщение по и-мейла, че подадената от мен декларация е приета. Какво ще стане сега? Дали всичко ще е наред? Дали да не ходя до Данъчната служба или да не я подам отново с моите данни? Ами ако стане двойно задължението? Благодаря предварително!  :hmmm:
   Мила Irenabrili, благодаря сърдечно! Всичко ми е ясно. Желая ти много здраве и успехи!
   Колеги привет!
   За първи път се престрашавам да задам въпрос. Фирмата ни е регистрирана по ДДС. Наемаме офис от 01.01.2013 г. от физическо лице за 500 лева на месец и до 31.03.2013 г. правим ремонт /не подобрение/ за сметка на наема в размер на 3000 лева нетна сума. За материалите вложени в ремонта имаме данъчни фактури и сме ползвали данъчен кредит. Оттук натам, помогнете какво трябва да правя? Не съм пускала фактури, не съм пускала хонорарни сметки за наема на наемодателя. И най-важното - как да осчетоводя всичко това? Знам, че това е като две сделки при бартер, че трябва да го удържа от наема. Данък върху наема сигурно трябва да удържа и внеса?