Складови работници/шофьори на граждански договор

01.06.2015, 15:13 4072 2

01.06.2015, 15:13
Публикации: 93 / 2
Здравейте,

Фирма трябва да наеме 2-ма складови работници и шофьори - пенсионери. От гледна точка на разходите за осигуряване е по-добре да не е на трудов договор. Въпросът е дали е възможно това да стане с примерно месечни граждански договори с текст "при наличие на доставка, изпълнителят следва да извърши разтоварване на камиона, подреждане на стоката в склада и оформяне на складовите документи, свързани с доставката. След това доставената стока следва да бъде експедирана до крайни клиенти, данните за които се предоставят от възложителя. Работата се приема с отчет за извършените за времето на договора доставки".

Няма фиксирано работно време, мястото на склада е едно, няма служители на ТД в склада. Евентуално може с единия пенсионер да се сключи ГД за разтоварване, а с другия - за доставка до краен клиент.

Моля за мнение дали има резон в описания вариант.
#1 | 01.06.2015, 15:53
Публикации: 314 / 38
Споделям съвет: избягвай гражданските договори особено ако приличат на прикрити трудови договори.

Споделям опит: чл. 114 ТД пълни осигуровки, но намалена брутна заплата според отработените дни. Ако това не помогне достатъчно, тогава бих намалил часовете.
#2 | 02.06.2015, 07:18
Публикации: 11934 / 2174
Мисля, че слабото място на тази идея е в повтаряемостта на договореното - " при наличие на доставка, изпълнителят следва да извърши разтоварване на камиона, подреждане на стоката в склада и оформяне на складовите документи, свързани с доставката." . Гражданският договор следва да има за предмет извършване на услуга / в случая / с еднократен, инцидентен характер , а Вие смятате този предмет на договора да бъде повтаряем . Има различни видове ТД по КТ, от които можете да се възползвате с добър успех при "икономисване" на осигуровките. Все пак, ако след определени разяснения пред собствениците те поемат риска.......бихте могли, но на тяхна отговорност.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група