Отказ за представяне на документи в НАП

16.09.2016, 15:04 4278 4

16.09.2016, 15:04
Публикации: 32 / 1
Мога ли да откажа да представя документи по проверка /не става въпрос за ДДС възстановяване/, като в случая основанието ми е, че данъчния служител е тенденциозен и честно казано предпочитам пълна данъчна ревизия? Как се процедира, ако е възможно?
#1 | 16.09.2016, 16:01
Публикации: 574 / 56
чл. 58 от ДОПК, чл. 124 или 122 беше не съм сигурен! Има определен кръг от хора които могат да откажат писмени обяснения, но могат да бъдат призовани като свидетели в съда! Не съм сигурен дали ти помогнах достатъчно, но за това се сетих!
#2 | 16.09.2016, 17:37
Публикации: 11932 / 2174
Отвод и самоотвод


Чл. 76. (1) Не може да участва в административното производство орган по приходите, служител или публичен изпълнител, който е свързано лице със субекта или е заинтересован от изхода му, или има с някои от другите участници отношения, които пораждат основателни съмнения в неговата обективност и безпристрастност.

(2) По своя инициатива или по мотивирано искане на друг участник в производството той може да бъде отведен. Искането за отвеждане следва да бъде направено незабавно след възникване или узнаване на основанията за това. Отвеждането се извършва от органа, който е възложил производството, а в случаите, когато производството не се възлага с изричен акт, отвеждането се извършва от териториалния директор, съответно от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите.

(3) Длъжностното лице, за което е възникнало основание за отвод, предприема само действия, които не търпят отлагане, за да се защитят важни държавни или обществени интереси, да се предотврати опасност от осуетяване или сериозно затрудняване изпълнението на акта или да се защити особено важен интерес на заинтересованите лица.
#3 | 16.09.2016, 18:13
Публикации: 1187 / 228
Значи в случая формулировката "тенденциозен" е слабо място, което се нуждае от надлежно доказване, за да можете да се възползвате от разпоредбите на ал. 1. Във ваша тежест е да обективирате същността на тази тенденциозност. Едва ли ще бъде приета претенция от сорта, че иска прекалено много(излишни според вас) документи, има много въпроси и диаметрално различно мнение  относно оборотната ведомост и предоставената друга документация...
Имайте предвид, че със своите действия може да навредите на трети лица, в зависимост от вида на проверката.
Отделен въпрос е, ако го сменят с друг, че остава да предполагате какво са си поприказвали двамата преди това...
#4 | 16.09.2016, 18:32
Публикации: 144 / 13
Отдолу на искането пише какви са последствията, ако не представите исканите сведения. В 99% няма описани такива последствия (трябва да са конкретни, а не че могло да ходите на съд), защото исканията са предвидени за нещо съвсем друго (обезпечаване на доказателствен материал СЛЕД проверка/ревизия), а не да определят какво искат да гледат при ревизия/проверка контролния орган. Това е и друга тема.

Т.е. може да не им пращате нищо или за по мило (и да сте съвсем в норма) им определете мястото за извършване на проверката във вашия офис, където да се запознаят с документите в оригинал. Тъкмо и ще спестите труд и/или горски масиви.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група