Приходи от комисиони от електронен магазин - маркетплейс

02.01.2019, 22:56 1282 0

02.01.2019, 22:56
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Пиша със следния казус.

Електронен онлайн магазин, в който писатели - физически лица, качват свои авторски творби (предимно в електронен формат) за продажба. Всяка продажба подлежи на облагане с комисиона от администратора на магазина - юридическо лице.

Има два парични процеса за плащанията от крайните клиенти:
- Процес 1: цялата сума се получава от АДМИНИСТРАТОРА на магазина по банков път или чрез картово плащане. След това администраторът превежда сумата за получаване, след приспадане на комисионата, към писателите по техни банкови сметки или в брой.
- Процес 2: цялата сума се получава директно от ПИСАТЕЛИТЕ по техни банкови сметки или виртуални сметки тип PayPal. На определен период от време (1 месец) администраторът на магазина изисква от тях изплащане на комисионата по банковата сметка на администратора.

Бих искала да попитам:
- каква документация се изисква от всяка страна и в двата вида процеси (кой издава фактура и на каква стойност, какви договори се сключват и т.н.)
- необходимо ли е писателите да бъдат регистрирани като извършващи свободна професия/да имат БУЛСТАТ/да бъдат регистрирани като ЮЛ или могат да регистрират доходите с годишна данъчна декларация, което е процес, независим от администратора
- необходимо ли е администраторът да издава фактура за цялата сума към крайния клиент-купувач във всеки от двата вида процеси (или само в първия) или може да бъде само за сумата на комисионата.

Благодаря ви много предварително.
Кристиана
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група